Αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ ζητά η Λακωνία για τη μειωμένη παραγωγή

Ένας νέος κύκλος πιέσεων προς την κυβέρνηση άνοιξε προκειμένου να ενισχυθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σημαντικά και το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ ζητά η Λακωνία για τη μειωμένη παραγωγή
Στοιχειοθετεί νομιμότητα για άμεση λύση του προβλήματος, με στοιχεία της ΔΑΟΚ

Προκειμένου να τεκμηριωθεί ένα αίτημα για ένταξη των παραγωγών της Λακωνίας, συγκεντρώθηκαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Από αυτά που διαθέτει η ΔΑΟΚ της ΠΕ Λακωνίας, προκύπτει πολύ μεγάλη μείωση στη φετινή παραγωγή τόσο σε ελαιόλαδο όσο και σε βρώσιμες ελιές (τύπου Καλαμών).

Η μείωση αυτή σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους ανέρχεται σε 55 % για το ελαιόλαδο (Από μέσο όρο 24.500 τόνους τις ελαιοκομικές περιόδους 2014-15 και 2015-16 σε εκτιμώμενη παραγωγή 11.000 τόνων την ελαιοκομική περίοδο 2016-17) και σε 33 % για τις βρώσιμες ελιές (Από μέσο όρο 18.000 τόνους τις ελαιοκομικές περιόδους 2014-15 και 2015-16 σε εκτιμώμενη παραγωγή 12.000 τόνων την ελαιοκομική περίοδο 2016-17). Η μείωση αυτή της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη χειμερινή περίοδο 2015-16 και την άνοιξη του 2016 και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανάγκες σε ψύχος βαίνουν μειούμενες ανάλογα με την ποικιλία: Αθηνολιά, Καλαμών, Κουτσουρελιά και Κορωνέικη και για τον λόγο αυτό η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής (μέχρι και 90%) παρατηρείται στις περιοχές που καλλιεργείται κυρίως η Αθηνολιά.

Τα στατιστικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών κατά την τελευταία τριετία στη Λακωνία, εστάλησαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από την αντιπεριφερειάρχη, Αδαμαντία Τζανετάκου, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης της ΠΕ Λακωνίας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων ΠΣΕΑ για την ελαιοκαλλιέργεια. Από την πλευρά της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, ο πρόεδρος, Νίκος Γραμματικάκης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που υπάρχουν για τους παραγωγούς, επεσήμανε στην «ΥΧ» ότι «σε μία εποχή όπως η σημερινή, η απώλεια εισοδήματος είναι ακόμα πιο οδυνηρή από ό,τι σε άλλες εποχές. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, ήδη όμως πιέζονται προς τα κάτω. Συγκεκριμένα, αυτό το διάστημα, οι τιμές ελαιολάδου είναι 4,10 έως 4,20 ευρώ και την ίδια εποχή πέρσι ήταν περίπου στα 3,50 ευρώ, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής ελαιολάδου».

Η μείωση της παραγωγής είναι τόσο μεγάλη που ανησυχεί ιδιαίτερα την ΚΑΣΕΛΛ, στο εξαγωγικό της κομμάτι. Αν και το 2016 ήταν ανεβασμένες οι εξαγωγές κατά 30%, φέτος, λόγω της μείωσης της παραγωγής, ο φόβος είναι μήπως και δεν φτάσουν τους επόμενους μήνες οι ποσότητες ελαιολάδου που υπάρχουν. Το ζήτημα των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να απαντηθεί αρνητικά η θετικά αμέσως, αλλά θα χρειασθούν αρκετές διεργασίες προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η νομιμότητα της αποζημίωσης των παραγωγών.