Απροστάτευτοι οι παραγωγοί απέναντι στην Xylella, λέει ο Αυγενάκης

Απροστάτευτοι οι παραγωγοί απέναντι στην Xylella, λέει ο Αυγενάκης
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την Xylella που πλήττει τα ελαιόδεντρα ζητά να πληροφορηθεί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει πως το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς έχει καταστρέψει 2 εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδεντρων στην Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την ενδεχόμενη εξάπλωσή του και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ελλάδα. Τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει ήδη προειδοποιήσει για μείζονες επιπτώσεις αν  ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ κάτι, που θεωρείται πιθανό.

-Διαφήμιση-

Σημειώνει στην επίκαιρη ερώτησή του πως το βακτήριο δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα ωστόσο τονίζει πως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι καθώς τα ινστιτούτα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι υποστελεχωμένα και οι έλεγχοι είναι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι.

Ζητά δε να πληροφορηθεί αν γίνονται προληπτικοί έλεγχοι στη χώρα, στις εισαγωγές και στους ελαιώνες, αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, τα εργαστήρια και το επιστημονικό δυναμικό για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου δυνητικά προβλήματα για την ελαιοκομία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ανησυχία του για την ξυλέλλα και την πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας είχε εκφράσει και ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

-Διαφήμιση-
Delegate