Νίκος Αψώκαρδος: Θέλω να μετατρέψω την κτηνοτροφική μονάδα του πατέρα μου σε μια σύγχρονη επιχείρηση

Συνέντευξη με τον μαθητή της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας

Θέλω να μετατρέψω την κτηνοτροφική μονάδα του πατέρα μου σε μια σύγχρονη επιχείρηση

Στοχεύοντας στο να εκσυγχρονίσει την κτηνοτροφική εκμετάλλευση του πατέρα του, ο Νίκος Αψώκαρδος εμπιστεύτηκε τη φήμη της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, ως τη μοναδική Δημόσια Σχολή που παρέχει τη δυνατότητα κατοχύρωσης και κοινωνικής αναγνώρισης στο επάγγελμα του τεχνίτη ζωοτεχνίας. Σήμερα, διανύοντας το δεύτερο –και τελευταίο– έτος των σπουδών του στην ομώνυμη ειδικότητα, ο ανερχόμενος ζωοτέχνης έχει τα καλύτερα να πει για την εκπαιδευτική εμπειρία που του έχει χαρίσει η σχολή.

Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέσβο, όπου ο πατέρας του διατηρεί μέχρι τώρα κτηνοτροφική μονάδα με πρόβατα. «Από μικρός βοηθούσα τον πατέρα μου στις εργασίες. Έχοντας έρθει πιο κοντά με τα ζώα που διαθέτουμε και με το επάγγελμα γενικότερα, γνώριζα εξαρχής ότι μου άρεσε αυτή η ενασχόληση και ήθελα να τη συνεχίσω».

«Θέληση και πλάνο» για να αξιοποιηθούν τα γνωστικά εφόδια

Όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση του Νίκου και της «μακρινής» Αβερωφείου, οι ιδιαίτερα θετικές συστάσεις φίλων και γνωστών ήταν εκείνες που καθόρισαν την τελική επιλογή. Άλλωστε η μετάβαση από το μεγάλο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου για μόνιμη εγκατάσταση στη Λάρισα, όπου βρίσκεται το κτηριακό συγκρότημα της Αβερωφείου, ήταν μια μεγάλη απόφαση, μολονότι τελικά ο ίδιος δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα προσαρμογής στο νέο σχολικό περιβάλλον. «Στη σχολή είμαι οικότροφος. Η καθημερινότητα εδώ είναι ωραία, μιας και υπάρχει αγάπη προς εμάς από τους καθηγητές. Μέσα από εκείνους μπορεί κανείς να πάρει πολλές σημαντικές γνώσεις –αν πραγματικά το θέλει–, ώστε να μπορέσει να βελτιώσει το επάγγελμά του ή να εξελίξει την επιχείρησή του. Διότι είμαι της άποψης ότι σε έναν σπουδαστή πρέπει να υπάρχει θέληση και πλάνο ώστε να καταφέρει πράγματι να αξιοποιήσει όλα όσα του προσφέρει μια σχολή».

Αγαστή διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου

Μέσα από τα θεωρητικά μαθήματα και την πρακτική άσκηση, ο Νίκος και οι συμφοιτητές του έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το μελλοντικό επάγγελμά τους, κάνοντας «κτήμα» τους διάφορες προσοδοφόρες πρακτικές. «Ένα από τα καθοριστικά σημεία της εκπαίδευσης είναι ότι μαθαίνουμε πώς να καταρτήσουμε μια ισόρροπη διατροφή για τα ζώα. Επίσης, γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα μιας σωστής διαχείρισης· δηλαδή πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σωστότερα το ζωικό κεφάλαιο ώστε να έχουμε καλύτερες αποδόσεις. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το πιο σημαντικό κόμματι».

Δεν κάμπτεται, παρ’ όλες τις δυσκολίες

Ο κτηνοτροφικός κλάδος συνεχίζει να βάλλεται, όμως ο Νίκος δεν το βάζει κάτω. Παρότι εμφανίζεται αρκετά συγκρατημένος ως προς τη δυνατότητα μεταπήδησης ενός ατόμου δίχως κτηνοτροφικό υπόβαθρο στον πολύπαθο τομέα, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει στο επάγγελμα που αγαπά.

«Προς το παρόν, τα πράγματα δεν είναι καλά για την κτηνοτροφία. Εγώ, ίσως επειδή εξοικειώθηκα από μικρός με το επάγγελμα στο πλευρό του πατέρα μου, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω κατεύθυνση και να στραφώ κάπου αλλού.

Νίκος Αψώκαρδος
Νίκος Αψώκαρδος

Όμως για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί αλλά έρχεται από την πόλη και δεν έχει κάποιον συγγενή στο χωριό, ούτε φυσικά διαθέτει εμπειρίες από την αγροτική εργασία, είναι σίγουρα δύσκολο να ξεκινήσει από το μηδέν. Όπως είναι τα πράγματα σήμερα στον κλάδο, με τις τιμές στο γάλα και το κρέας, πιστεύω ότι θα τα βρει “σκούρα”.

Δεν ξέρω λοιπόν εάν θα πρότεινα μία τέτοια διέξοδο, αν και από το να μείνει κανείς άνεργος θα μπορούσε να κάνει μια απόπειρα ενασχόλησης με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία. Και φυσικά όλοι ελπίζουμε ότι στο μέλλον η κατάσταση στη χώρα μας θα βελτιωθεί και το επάγγελμα θα ανακάμψει».

Μετά την αποφοίτησή του από την σχολή, ο Νίκος θα ήθελε να αναπτύξει την επιχείρηση του πατέρα του, πηγαίνοντάς την ένα βήμα μπροστά. «Η επιχείρηση του πατέρα μου είναι κάπως παλιού τύπου. Επομένως, θα ήθελα να συμβάλω με τις γνώσεις μου στο να έχει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, και σε γενικότερο πλαίσιο να μην είναι απλά μια κτηνοτροφική μονάδα, αλλά να θεωρείται σύγχρονη επιχείρηση και να ανταποκρίνεται στα σημερινά πρότυπα. Η Αβερώφειος μου δίνει τα μέσα για να το πετύχω».