Παράπλευρη απώλεια του πολέμου ΕΕ- ΗΠΑ οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας

Κίνδυνος να χαθεί μια αγορά στην οποία εξάγονται ετησίως έως και 20.000 τόνοι

Ανήσυχες για το ενδεχόμενο τα «απόνερα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ να συμπαρασύρουν και τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, οδηγώντας στην απώλεια μιας αγοράς η οποία απορροφά σχεδόν το 1/10 της εγχώριας παραγωγής, εμφανίζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, τονίζει πως, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ εξάγονται ετησίως 15.000-20.000 τόνοι κομπόστας, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε ο «πόλεμος να μην επεκταθεί σε καμία περίπτωση στο πεδίο των αγροδιατροφικών προϊόντων». Εξηγεί, μάλιστα, ότι από την περασμένη εβδομάδα, η Ένωση, με επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε να εξαιρεθούν οι κομπόστες ροδάκινου από την ενδεχομένη επιβολή μέτρων με τη μορφή αντιποίνων από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Bορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ζητά από την Κομισιόν να μην αφήσει ανυπεράσπιστες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Στον απόηχο της έρευνας που διεξάγει το Αμερικανικό υπουργείο εμπορίου, διερευνώντας αν Ισπανοί παραγωγοί λαμβάνουν επιδοτήσεις μέσω της ΚΑΠ οι οποίες τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν σε τιμές πολύ χαμηλότερες της αγοράς, ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει ότι ενδεχομένως η ΕΕ να πρέπει να αλλάξει τον τρόπο καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων. «Οι ενισχύσεις, δεν πρέπει να λειτουργούν εναντίον των εξαγωγών των επιχειρήσεων», τονίζει. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η έρευνα ξεκίνησε όταν δύο εταιρείες από την Καλιφόρνια κατέθεσαν αγωγή, κατηγορώντας για ντάμπινγκ τους Ισπανούς, που εξάγουν στις ΗΠΑ επιτραπέζιες ελιές.

«Στο στόχαστρο των ΗΠΑ έχουν μπει ουσιαστικά οι ενισχύσεις που δίνει η ΕΕ», λέει κ. Κωνσταντόπουλος. «Από την πλευρά της, η ΕΕ αμύνεται, βάζοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Όμως, αυτό θα οδηγήσει σε σφοδρή σύγκρουση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το οφθαλμόν αντί οφθαλμού δεν αποτελεί λύση», προσθέτει.

Παρά τις παρεμβάσεις πολλών μεταποιητικών κλάδων, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι έναν κατάλογο αγροτοδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί, εφόσον η κυβέρνηση Τραμπ επιμείνει στη σκληρή της γραμμή έναντι της ΕΕ.

Φόβοι για κλίμα πίεσης των τιμών

«Πάντα οι ΗΠΑ έβλεπαν σε εμάς κίνδυνο για τις δικές τους ομοειδείς καλλιέργειες», τονίζει ο κ. Αποστόλου ο οποίος εκτιμά ότι «η στάση της ΕΕ εντείνει τις ανησυχίες μας δεδομένου ότι πιστεύουμε ότι τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα θα πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν εκτός».

Ο ίδιος μάλιστα συμπληρώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η ελληνική κομπόστα θα χάσει ένα σημαντικό εξαγωγικό προορισμό αλλά και η ανισορροπία που θα προκύψει στη συνέχεια στην αγορά. «Η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική για εμάς γιατί εκεί κατευθύνεται το 7%-8% του συνόλου των εξαγωγών μας. Αν αυτές οι ποσότητες δεν πάνε στις ΗΠΑ θα διοχευτευθούν σε άλλες αγορές, με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές», καταλήγει.