Φ. Αραμπατζή: Nα δημιουργηθεί επιχειρηματικότητα και υπεραξία προς όφελος των παραγωγών

«Μόνο μέσα από υγιείς συνεταιρισμούς μπορεί να δημιουργηθεί επιχειρηματικότητα», τονίζει στην «ΥΧ», η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρεμβατισμό. Υποστηρίζει πως η ΝΔ με την ψήφιση του Γ΄ Μνημονίου «ψήφισε στόχους και όχι μέτρα», χαρακτηρίζει τη χώρα μας «ουραγό στην απορρόφηση αγροτικών ευρωπαϊκών κονδυλίων» και τονίζει πως δεν της ταιριάζει «ο ρόλος του επαίτη».

Πολλοί κατηγορούν τη ΝΔ ότι ενώ ψήφισε τα μέτρα του 3ου Μνημονίου, κάνει αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς…

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα να βγει εκτός ευρώ και εκτός Ευρώπης, τις δραματικές εβδομάδες του Ιουλίου του 2015, όταν ο κ. Τσίπρας «έπαιζε τη χώρα στα ζάρια». Είχε την ιστορική ευθύνη να στηρίξει, με κάθε τρόπο, την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό ψήφισε τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου.

Με την ψήφο της απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρώπη. Ωστόσο, κατέστησε σαφές, εντός και εκτός Βουλής, ότι την ευθύνη για την διαπραγμάτευση και τα μέτρα που θα ακολουθούσαν, την είχε αποκλειστικά η κυβέρνηση. Ψήφισε στόχους και όχι μέτρα. Αν τα μέτρα είχαν ψηφιστεί, δεν θα χρειάζονταν να ψηφιστούν με τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή… Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει… Άλλωστε, το έχουν ομολογήσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο κοινοτικοί αξιωματούχοι, όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Παρατηρείται εξόρμηση εκπροσώπων της ΝΔ στην επαρχία, με κύρια στόχευση να επανέλθουν οι αγρότες, που γύρισαν πλάτη στο κόμμα, λόγω των μνημονίων. Τι μπορεί να αλλάξει, όταν είναι τόσο σφιχτό το πλαίσιο εξαιτίας των θεσμών;

Η ΝΔ ήταν πάντα και παραδοσιακά δίπλα στην κοινωνία και σε διάλογο με τους πολίτες. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η ανάγκη απαλλαγής από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση μετά την Μεταπολίτευση, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ… Απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι επιλογές της και όχι των θεσμών, η ΝΔ απαντά με το τρίπτυχο: Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, γενναίο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε μία πρώτη δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής για τον αγροτικό κόσμο, μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, με πρόσημο το δραστικό περιορισμό της υπερφορολόγησης. Μια «Συμφωνία Αλήθειας» με τους αγρότες που περιλαμβάνει:

  • Διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%
  • Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες στο 13%
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί
  • Αυτονομία ΟΓΑ

Έχετε κάνει αυστηρή κριτική και κατά του νέου συνεταιριστικού νόμου…

Ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς είναι άκρως παρεμβατικός στη λειτουργία τους. Κατ’ εξακολούθηση υπεισέρχεται ανεπίτρεπτα στην αυτονομία τους ως ΝΠΙΔ, αντίθετα από το πνεύμα των συνταγματικών επιταγών (άρθρο 12 παρ. 4). Προτάσσει αντικίνητρα συμμετοχής στα όργανα διοίκησής τους, κατά παράβαση και του άρθρου 22 του Διεθνούς Συμφώνου Ν. Υόρκης (ν. 2462/1997). Επιβάλλει έλεγχο σκοπιμότητας, δραστηριοτήτων και περιορισμό αυτών, ουσιαστικά προσβλέποντας σε κρατικά ελεγχόμενους και κατευθυνόμενους συνεταιρισμούς.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η θωράκιση και ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος από και για τον αγρότη είναι η επιβεβλημένη απάντηση για το «αύριο» της ελληνικής παραγωγής. Επιβεβλημένη, γιατί το νέο υψηλό κόστος παραγωγής, η υπερφορολόγηση, η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την αποεπένδυση, τη μηδενική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και τον ανύπαρκτο τραπεζικό δανεισμό, απειλούν το αγροτικό ΑΕΠ. Καθώς η παραγόμενη προστιθέμενη αξία στη γεωργική παραγωγή υπολείπεται σημαντικά των βασικών ανταγωνιστών, ο βαθμός τυποποίησης στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός και ο μέσος όρος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι στα 4 εκτάρια, συνεπάγεται πως μόνο μέσα από υγιείς συνεταιρισμούς, μπορεί να δημιουργηθεί επιχειρηματικότητα και υπεραξία προς όφελος, τόσο των παραγωγών, όσο και της εθνικής οικονομίας.

Ο ρόλος του «μετεξεταστέου» δεν ταιριάζει στη χώρα μας

Συχνά στρέφεστε εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων…

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη απορρόφηση πόρων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (με μόνη τη Μάλτα να υστερεί), μόλις στο 5,01%, πολύ μακριά από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, που κυμαίνεται στο 12,42%. Δύο χρόνια σχεδόν μετά την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, διασφαλισμένοι κοινοτικοί πόροι ύψους 4,7 δισ. ευρώ -6 δισ. με την εθνική συμμετοχή- μένουν αναπορρόφητοι, εξαιτίας της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης…

Σχέδια βελτίωσης, προγράμματα επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μέτρα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, αγροτουριστικά, Leader, λιμνάζουν στο βάλτο της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013), αντίστοιχα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2009 επί διακυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα απορροφούσε πόρους για την Γεωργία, που ξεπερνούσαν το 21% του συνολικού προγράμματος, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ρόλος του «μετεξεταστέου», του παρία, του επαίτη, δεν ταιριάζει στη χώρα μας. Φτάνει πια!