Φαρμακευτικό προϊόν το χαρουπόμελο

Μέλι από ανθό χαρουπιάς

Πριν από δύο χρόνια, στη Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη στο Κρανίδι, αντιλήφθηκαν ότι το μέλι από ανθό χαρουπιάς, που είχε μείνει στις κυψέλες για να έχουν οι μέλισσες τον χειμώνα, ήταν πολύ παραπάνω από όσο προβλεπόταν και αποφάσισαν να τρυγήσουν.

Από εκεί και πέρα, οι εκπλήξεις ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες και σίγουρα άνοιξαν νέους ορίζοντες. Ο Μάκης Μπαϊρακτάρης ανέφερε στην «ΥΧ» ότι με την πρώτη εξέταση του μελιού, που είχαν δημιουργήσει οι μέλισσες από τις χαρουπιές της περιοχής, «αποδείχθηκαν οι φαρμακευτικές ιδιότητές του, αφού είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο. Έχει το χρώμα του μελιού της καστανιάς και τη δική του ξεχωριστή γεύση».

mellisokomia-mpairaktari-ermioni2

Το χαρουπόμελο βρήκε αμέσως δρόμο για την Αγγλία μέσω ενός Άγγλου, που προμηθεύει καταστήματα με προϊόντα που δεν πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, ενώ άρχισε να… περπατά και στην εγχώρια αγορά.

Ο κ. Μπαϊρακτάρης επεσήμανε ότι η χαρουπιά αναπτύσσεται μόνο σε μέρη με λίγη υγρασία, όπως η Ερμιονίδα, όπου σε μία καλή χρονιά με ελάχιστες βροχές η παραγωγή φτάνει τους 500 τόνους. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το χαρούπι ως προϊόν καταλήγει στην Κύπρο, όπου γίνεται επεξεργασία και μετατροπή σε χαρουπάλευρο και από εκεί «ταξιδεύει» στην Αμερική.