Αργολίδα: Προβληματισμός στους παραγωγούς βερίκοκου

Αργολίδα: Προβληματισμός στους παραγωγούς βερίκοκου
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί πλέον στις τάξεις των παραγωγών βερίκοκου στην Αργολίδα, αφού πέρα από τη μείωση των τιμών, που τελικά αποδέχθηκαν όλοι, αρχίζουν πλέον και φαίνονται στον ορίζοντα και άλλα προβλήματα, τα οποία πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αν και προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και ζυμώσεις προκειμένου να ξεφύγουν από το όριο των 0,32 λεπτών, τελικά δεν άλλαξε κάτι και έτσι η ποικιλία Μπεμπέκου έφυγε στα κονσερβοποιεία – χυμοποιεία, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το 2015. Η τιμή αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφεται σε μία χρονιά που η παραγωγή ήταν μειωμένη.

Το επιτραπέζιο βερίκοκο και οι πρώιμες ποικιλίες έσωσαν την κατάσταση, αφού οι τιμές κρατήθηκαν στο επίπεδο των 0,80 έως 0,90 λεπτών. Από εκεί και πέρα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυβεριού, Νίκος Χασάπης, το πρώτο πρόβλημα είναι η μείωση της παραγωγής, που είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τους νέους και η αύξηση των μεγαλοπαραγωγών που πλέον συγκεντρώνουν μεγάλες μερίδες και ποσότητες. Η μείωση των μικροκαλλιεργητών είναι δεδομένη.

  • Χαμηλότερες οι τιμές σε σχέση με το 2015
  • Κράτησαν τιμές τα πρώιμα
  • Μειώνονται οι μικροκαλλιεργητές
  • Αυξάνονται οι μεγαλοπαραγωγοί

Γιώργος Αργυρίου

-Διαφήμιση-
Delegate