Αρκαδία: Κάτω του κόστους η τιμή παραγωγού για την πατάτα

Αρκαδία: Κάτω του κόστους η τιμή παραγωγού για την πατάτα

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι πατατοπαραγωγοί της Αρκαδίας, οι οποίοι είδαν με την έναρξη της σεζόν τις τιμές του προϊόντος τους να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα από 16 έως 18 λεπτά/κιλό. Τέτοιες τιμές, όπως εκτιμούν, έχουν επέλθει από τις αυξημένες παραγωγές που σημειώθηκαν τους προηγούμενες μήνες στην Ηλεία και την Αχαΐα, με τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν σε ψυγεία και αποθήκες, τα οποία τώρα διοχετεύονται στην αγορά, αλλά και την υπερπαραγωγή που υπάρχει από Αρκαδία, Νευροκόπι και Κοζάνη.

«Δεν υπάρχει ζήτηση από τις αγορές. Οι πατάτες μας με δυσκολία πωλούνται και οι έμποροι με τη σειρά τους δεν μας λένε τιμές. Αντ’ αυτού, μας λένε ότι αφού τις πουλήσουν, τότε θα μας αποδώσουν και σε εμάς τιμή. Αναγκαζόμαστε να τις δίνουμε για να μη μας μείνουν στα χωράφια», μας λέει ο Γιώργος Κλαδούρης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση».

Τόσο η καλλιέργεια όσο και η παραγωγή στην περιοχή εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι: «Στην περιοχή της Αρκαδίας καλλιεργούνται 8.500 στρέμματα με μέση στρεμματική απόδοση τα 4.000 κιλά. Η παραγωγή είναι μέτρια προς καλή, σε ό,τι αφορά την ποιότητα. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι η τιμή», σημειώνει.

Υψηλό το κόστος παραγωγής

Το κόστος παραγωγής είναι, όπως αναφέρει ο κ. Κλαδούρης, «σύμφωνα με τα τιμολόγιά μας στα 25 λεπτά/κιλό, κυμαινόμενο ανάλογα με τη στρεμματική απόδοση. Η τιμή αυτή προκύπτει με έναν μέσο όρο τους 4 τόνους το στρέμμα, που θεωρείται μια καλή παραγωγή. Αν κάνω 5 τόνους το στρέμμα θα μου στοιχίσει 23 λεπτά.κιλό. Και, αυτήν τη στιγμή, δίνουμε πατάτες πολύ κάτω του κόστους και συγχρόνως δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα πληρωθούμε. Στην Αθήνα έρχονται οι πατάτες παραδοτέες, συσκευασμένες στα 18 (στρογγυλές) και 20 λεπτά το κιλό (στενόμακρες). Αν συνυπολογίσουμε το εμπορικό κέρδος του συσκευαστηρίου και τα έξοδα συσκευασίας, που είναι γύρω στα 5-6 λεπτά το κιλό συν την μεταφορά, τότε τι θα πληρωθώ εγώ;».

Όπως αναφέρει ο Γ. Κλαδούρης, η λαχαναγορά πουλάει προς 30 λεπτά/κιλό, ενώ στη λιανική η πατάτα φτάνει στα 60 ως 0,80 λεπτά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δήμος Σκουντριάνος, ο οποίος καλλιεργεί 120 στρέμματα πατάτας στην Κάψα Μαντινείας: «Και για εμάς φέτος δεν είναι μια καλή χρονιά, γιατί οι τιμές είναι χαμηλές, κάτω του κοστολογίου. Υπάρχουν έμποροι που αγοράζουν από 16 έως 18 λεπτά το κιλό, και το ανώτερο είναι στα 20 λεπτά. Η τιμή αυτή είναι απαγορευτική για να πουλήσουμε. Το κοστολόγιό μας είναι μεγαλύτερο και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν βγάζουμε κέρδος, αλλά χάνουμε και “μπαίνουμε μέσα”. Εμείς έχουμε ένα κόστος ανά στρέμμα γύρω στα 1.000 ευρώ. Το κοστολόγιο είναι και θέμα παραγωγού, δεν είναι πάντα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Για παράδειγμα, αν ποτίζεις με γεωτρήσεις που έχουν μεγάλο βάθος και καις 150 με 200 ευρώ ρεύμα την ημέρα, ανεβαίνει το κοστολόγιο σε σχέση με κάποιον που ποτίζει από πηγάδι».

Πέρσι, αντίστοιχα, όπως μας λέει ο παραγωγός, «ξεκίνησα να βγάζω πατάτες στις 5 Αυγούστου με πάνω από 30 λεπτά το κιλό. Η σεζόν έκλεισε με τιμή 28 λεπτά/κιλό κατά μέσο όρο».

Μεγάλες παραγωγές και αποθέματα

«Η χαμηλή αυτή τιμή έχει καθιερωθεί από τον Ιούνη στην Αμαλιάδα, στον Πύργο και στην Αχαΐα, περιοχές που σημείωσαν μεγάλες παραγωγές. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολλές πατάτες από διάφορες περιοχές στην αγορά, αλλά, συγχρόνως, είναι μειωμένη η ζήτηση. Παράλληλα, θεωρώ ότι η τιμή δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες στα ψυγεία», καταλήγει ο Δ. Σκουντριάνος.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Γ. Κλαδούρης, επισημαίνοντας ότι στον χορό της καλλιέργειας έχουν μπει πολλές περιοχές της χώρας και η φετινή ήταν και πιο παραγωγική χρονιά, συγκριτικά με την περσινή.

Στην υπερπαραγωγή αποδίδει τις χαμηλές τιμές και ο Κώστας Κατσίγιαννης, παραγωγός και συσκευαστής από το Νεοχώρι Αρκαδίας: «Η ζήτηση είναι χαμηλή και η προσφορά μεγάλη. Συγχρόνως, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν μεγάλες παραγωγές, με αποτέλεσμα να μην εξάγουμε αυτό το διάστημα σε αυτές τις χώρες».

Επόμενος αντίπαλος οι… εισαγωγές

Αν και αυτή την περίοδο δεν γίνονται εισαγωγές πατάτας, οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι τους επόμενους μήνες, η άσχημη κατάσταση που επικρατεί, τόσο με τη διάθεση όσο και με τις τιμές, θα επιδεινωθεί, όταν θα έρθουν τα φορτία από το εξωτερικό. «Στις αρχές Οκτώβρη θα ξεκινήσουν και οι εισαγωγές από τη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι θα υπάρχουν ελληνικές πατάτες, θα αρχίσουν οι έμποροι να φέρνουν από τη Γαλλία φθηνότερες. Στις αρχές Γενάρη θα γίνονται εισαγωγές και από την Αίγυπτο. Αυτό επιτάσσει η ελεύθερη αγορά. Για παράδειγμα, τώρα, η χώρα μας έχει ντομάτες. Παρ’ όλα αυτά, στην αγορά το 30% είναι από την Πολωνία», τονίζει ο κ. Σκουντριάνος.

Τους ίδιους κινδύνους επισημαίνει και ο έμπορος από την Μαντινεία Αρκαδίας Σωκράτης Κανέλλης, σημειώνοντας ότι υπερπαραγωγή έχει και η Γαλλία: «Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνικές πατάτες. Αντίθετα, η Γαλλία αναμένεται να διοχετεύσει στην αγορά τον επόμενο μήνα πατάτες με 10 λεπτά το κιλό. Τότε θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα».