Αρκαδία: Καλές οι τιμές για κεράσι και βύσσινο

kerasi

Ικανοποιητική μπορεί να θεωρηθεί η χρονιά που πέρασε για το βύσσινο της Αρκαδίας, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα αλλά και στη διαμόρφωση της τιμής.

Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο γραμματέας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας, Γιώργος Γκάνιος, «η παραγωγή λευκού κερασιού έφτασε τους 150 τόνους, από τους οποίους οι 100 διακινήθηκαν μέσω του Συνεταιρισμού σε εμπόρους για εξαγωγή η την τοπική αγορά. Οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν στα 55 λεπτά». Η αγορά δείχνει ότι το λευκό κεράσι κερδίζει συνεχώς έδαφος απέναντι στο μαύρο κεράσι και αποτελεί ένα προϊόν που έχει δυνατότητες προώθησης στις ξένες αγορές, λόγω των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.

Όπως μας ενημέρωσε ο Γιώργος Γκάνιος, «αν και έχει αυξηθεί η καλλιέργεια, δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή. Κάνουμε κινήσεις προς την Ιταλία, όπου φαίνεται ότι θα πάμε καλά, και αρχίζουμε να επενδύουμε σε μηχανήματα για τη μεταποίηση και τη συσκευασία». Η τιμή του κερασιού κυμάνθηκε από 1 έως 1,50 ευρώ και σίγουρα θεωρείται καλή.

Πρόβλημα παρουσίασε μόνο το πρώιμο κεράσι. Η παραγωγή βύσσινου στην Αρκαδία κυμάνθηκε στους 250-300 τόνους και, μέσω της Ένωσης, διακινήθηκαν περίπου 100 τόνοι.