Αρνητικό το φετινό πρόσημο στην καλλιέργεια του κερασιού

Αρνητικό το φετινό πρόσημο στην καλλιέργεια του κερασιού

Καίριο πλήγμα στην φετινή παραγωγή κερασιού –που φτάνει στο τέλος της– προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την διάρκεια τόσο της καλλιεργητικής περιόδου όσο και της συγκομιδής. Αν και οι εκτιμήσεις για το 2017 κάνουν λόγο για παραγωγή άνω των 85.000 τόνων (98.569 το 2016), η ποιότητα του προϊόντος ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Αυτό, όπως μας εξηγούν έμποροι αλλά και παραγωγοί, είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές να μη σηκώσουν κεφάλι.

Η σεζόν ξεκίνησε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της παραγωγής και της εμπορίας, με προβλήματα στις πρώιμες ποικιλίες. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες (παγετός, καύσωνας, έντονες βροχοπτώσεις) συνέχισαν να πλήττουν και το επόμενο διάστημα τις κερασιές σε μεγάλες παραγωγικές περιοχές, όπως την Πέλλα αλλά και ημιορεινές περιοχές, με υψόμετρο άνω των 700 μέτρων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν ακόμα και οι όψιμες ποικιλίες.

Ευτυχώς, καλύτερα εξελίχθηκε η χρονιά στην Ημαθία και την Αγιά –περιοχές που δεν μέτρησαν σημαντικές απώλειες–, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μια καλή και ομαλή χρονιά, που με το τέλος της τους άφησε ένα σχετικά καλό εισόδημα.

Μείωση κατά 50% στην Έδεσσα

Σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές της χώρας, την Έδεσσα Πέλλας, σχεδόν η μισή παραγωγή χάθηκε, με τους παραγωγούς να δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι βρίσκονται σε απόγνωση. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Χρήστος Γεώργου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασιάς Έδεσσας «Βόρας», στην περιοχή η παραγωγή μειώθηκε κατά 50% ενώ και η τιμή ήταν χαμηλή. «Είχαμε προβλήματα και στην ποιότητα, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλές τιμές, οι οποίες έφτασαν ακόμα και το 1 ευρώ. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε μια μικρή ακαρπία, η οποία καλύφθηκε όμως από την τιμή. Φέτος δεν είχαμε τιμή και οι ζημιές ήταν τεράστιες. Ακόμα και οι εξαγωγές ήταν προβληματικές, με μικρές ποσότητες να κατευθύνονται στην αγορά για κατανάλωση και τις μεγαλύτερες να έχουν προορισμό βιομηχανίες και τη χυμοποίηση».

Διαβάστε ακόμη: Ότι πρέπει να γνωρίζετε για την εγκατάσταση ενός κερασεώνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Καλλίτσης, διευθυντής εξαγωγών στην εταιρεία Πρωτοφανούσης ΑΕ: «Φέτος η χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, λόγω της παγωνιάς στο τέλος Απρίλη, η οποία προξένησε μεγάλες καταστροφές σε ημιορεινές περιοχές, σε σημείο κτήματα να έχουν υποστεί ακόμα και 100% ζημιά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν κάποιες όψιμες ποικιλίες, που θα ερχόντουσαν στην παραγωγή αυτή την περίοδο στα μέσα Ιούλη, ουσιαστικά να μηδενιστούν. Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησαν στα τέλη Μάη οι μεσοπρώιμες και κανονικές ποικιλίες, νέα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν απώλειες στην παραγωγή αλλά και στην ποιότητα, με αποτέλεσμα τις 2 πρώτες βδομάδες του Ιούνη τα κεράσια να είναι γενικά προβληματικά». Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι σαν εταιρεία αγόρασαν περίπου 3.700 τόνους κεράσια (από την Κερασιά Πέλλας) και από αυτά τα μισά πουλήθηκαν ως Α’ κατηγορία.

Ταυτόχρονα, όπως μας λέει, οι αγορές, εκείνο το διάστημα, ήταν συνολικά δύσκολες, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από την Ισπανία. Η βελτίωση ήρθε προς τα τέλη του Ιούνη, όταν τα ελληνικά κεράσια πουλήθηκαν κυρίως σε Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και μικρότερες ποσότητες στην Αγγλία.

Η τιμή για τον παραγωγό, όπως σημειώνει ο Γ. Καλλίτσης, ξεκίνησε περίπου στα 1,80 – 2 ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκε ακόμα και στο 1 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ (σε τόνους) – ΕΚΤΑΣΕΙΣ (σε στρέμματα)

 

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

ΕΚΤΑΣΕΙΣ

98.000

104.000

117.000

134.000

144.600

146.210

146.000

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

44.000

60.000

63.000

72.000

80.740

98.569

85.000

Πηγή: ΟΠΕΚΕΠΕ και Incofruit Hellas

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ – ΕΞΑΓΩΓΕΣ (σε τόνους)

 

2014

2015

2016

2017

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

1.726

58

135

0

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

18.962

24.937

16.171

17.222

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ (ΕΥΡΩ)

31.629.206

41.972.457

31.484.553

Πηγή: Incofruit Hellas, βασισμένα στην βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ (7.7.2017)

Διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων

Στη διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων αναφέρεται ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης. Ειδικότερα, σημειώνει ότι «δυστυχώς, εξακολουθεί και φέτος να παρατηρείται διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων κατευθείαν από τους οπωρώνες από Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους εμπόρους, που δεν είναι καταγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, που δεν διαθέτουν φορολογικό εκπρόσωπο στη χώρα μας, αλλά και που σε μεγάλο μέρος τους δεν καταγράφονται στα στοιχεία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών (δεν γίνεται αναγγελία των φορτίων)», με αποτέλεσμα, όπως λέει «να πλήττουν τη φήμη των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων στις

Παγκόσμια παραγωγή

Η παγκόσμια παραγωγή κερασιών για το 2016 εκτιμάται σε περίπου 2,3 εκατ. τόνους. Οι πέντε μεγαλύτεροι παραγωγοί κερασιών είναι η Τουρκία με 494.300 τόνους, οι ΗΠΑ με 301.200 τόνους, το Ιράν με 200.000 τόνους, η Ιταλία με 131.175 τόνους και το Ουζμπεκιστάν με 100.000 τόνους. Η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ της 6ης και 10ης θέσης την τελευταία 3ετία και παρήγαγε το 2016 98.569 τόνους. Η εκτίμηση για το 2017, σύμφωνα με τον Incofruit-Hellas, είναι ότι με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, η παραγωγή θα υπερβεί τους 85.000 τόνους, όμως οι κατάλληλες για εμπορία ποσότητες θα είναι αρκετά μικρότερες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές τους.

Η Ελλάδα εξήγαγε το 2016 16.571 τόνους κεράσια, αξίας 31.484.553 ευρώ και εκτιμάται ότι το 2017 θα οι εξαγωγές θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2015 (βλέπε σχετικό πίνακα).

Στην Ημαθία

Η σεζόν για το κεράσι στις ορεινές περιοχές της Ημαθίας ολοκληρώνεται το επόμενο 10ήμερο και, όπως μας λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης, η παραγωγή κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι και περπάτησε στις αγορές, φέρνοντας αποτέλεσμα για τον παραγωγό.

Οι τιμές, όπως σημειώνει, καθορίστηκαν ανάλογα με την ποιότητα και τις αγορές που κατευθύνθηκαν, και αυτές είναι από 1,30 ως 2 ευρώ (για τα εμπορικά) και κάτω των 1,30 γι’ αυτά «που δεν μπορούν να περπατήσουν τόσο στις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού». Η ποιότητα, σημείωσε, ήταν καλή, με αποτέλεσμα να προκύπτει θετικό πρόσημο για τους παραγωγούς.

Στην Αγιά

Την εικόνα ότι η φετινή σεζόν για το κεράσι πήγε καλά στην Αγιά Λάρισας, παρά τους παγετούς που δημιούργησαν προβλήματα στις πρώιμες ποικιλίες του Μάη, μας μεταφέρει ο παραγωγός και μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος», Θωμάς Σιμούλης. Οι τιμές κυμάνθηκαν, όπως τονίζει, στο 1,60 ως 1,80 ευρώ (μεγάλα) και από 1 ως 1,30 ευρώ (μικρά), συμπληρώνοντας ότι «η τιμή είναι καλή, έχει και καλή στρεμματική απόδοση, η οποία συνδυάστηκε και με αυξημένη παραγωγή κατά 30% στα όψιμα».