Άρον – άρον άδειες όποιος θέλει να χτίσει/επενδύσει στη Ροδόπη

Άρον – άρον άδειες όποιος θέλει να χτίσει/επενδύσει στη Ροδόπη

Αλλαγές φέρνει στις άδειες δόμησης αλλά ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στις αγροτικές γαίες το σχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Έτσι, όσοι έχουν αποκτήσει οικόπεδα και ενδιαφέρονται να χτίσουν, πρέπει να βιαστούν, προτού προχωρήσει νομοθετικά η διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ειδικά για τη Ροδόπη , ο κλήρος είναι ιδιαίτερα μικρός αλλά το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που ξεκινούν από το δάσος του Φρακτού στη Δράμα και προχωρούν ανατολικά, προς την περιοχή της Θράκης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο αρχικό νομοσχέδιο, ιδιοκτησίες, που εμπίπτουν σε δυο διαφορετικές ζώνες προστασίας θεωρούνται ενιαίες για θέματα αρτιότητας και επιτρεπόμενης δόμησης , ενώ όσα ακίνητα βρίσκονται στο στάδιο της άδειας ή της κατασκευής δεν αναμένεται ν΄ αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Γρήγορα πρέπει να τρέξουν και όσοι σχεδιάζουν να υλοποιήσουν επενδύσεις , αφού ενδυναμώνεται ο θεσμός των προστατευόμενων ζωνών και για να αδειοδοτηθούν,  ειδάλλως μπορεί με το νέο νομοσχέδιο να μην μπορούν να νομιμοποιήσουν την επένδυση. 

Το γεγονός αυτό ενδιαφέρει και παραγωγούς , καθώς σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ετοιμάζονται επενδύσεις, κυρίως κτηνοτρόφων στην περιοχή, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και για αρωματικά φυτά.

Άννα Στεργίου

1ο Αγροτικό Συνέδριο ΣΑΣΟΕΕ