Στο άρμα της συμβολαιακής και η Άροσις

Ντεμπούτο τη νέα σεζόν με 40 παραγωγούς οσπρίων από τον Δομοκό

arosis-ospria-siskevasia

Στο όχημα της συμβολαιακής γεωργίας, εγκαινιάζοντας μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με τους καλλιεργητές, ετοιμάζεται να επιβιβαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η Άροσις, κάνοντας την αρχή με ομάδα παραγωγών από το οροπέδιο του Δομοκού.

Πληροφορίες φέρουν την οικογένεια Φωτιάδη, που βρίσκεται πίσω από τη γνωστή εταιρεία οσπρίων, να διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με αγρότες από όλη τη χώρα, από τους οποίους θα προμηθεύεται ποιοτικά προϊόντα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του «slow food»- ένα κίνημα που προάγει την έννοια του «καλού, καθαρού και δίκαιου» φαγητού με δίκαιη, παράλληλα, αμοιβή παραγωγού.

Τις επαφές επιβεβαιώνει στην «ΥΧ» από τον Δομοκό ο καλλιεργητής Θανάσης Μακρυγιάννης, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία με την Άροσις, η οποία θα ισχύσει από την επόμενη σεζόν, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο γίνεται ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά». Όπως ο ίδιος προσθέτει, περίπου 40 παραγωγοί οσπρίων, με συνολική έκταση 5.000 στρεμμάτων στα 34 χωριά του οροπεδίου Δομικού και συνολική ετήσια παραγωγή 500 – 600 κιλών, αναμένεται να ενταχθούν στο εγχείρημα.

Προϊόν με ταυτότητα

Bάσει της προωθούμενης συμφωνίας, στο κάθε σακουλάκι με όσπρια (πλατύσπερμες φακές ή Σάμου, ρεβίθια Θήβας ή Αμοργού κ.λπ.), που θα διατίθεται στα ράφια των καταστημάτων, εκτός από την ποικιλία, θα αναγράφονται επίσης τόσο το όνομα του κάθε καλλιεργητή όσο και η περιοχή παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές και με τον τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να ενταχθεί, μαζί με τους συμβασιοποιημένους παραγωγούς, σε πρόγραμμα συμβολαιακής τραπεζικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβολαιακή γεωργία κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς διασφαλίζει την ανάγκη των παραγωγών για ένα εγγυημένο εισόδημα και των αγροτικών βιομηχανιών για εγγυημένη πρόσβαση σε προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας. Ειδικότερα, ο αγρότης διασφαλίζει ότι το προϊόν του θα αγοραστεί σε συγκεκριμένη τιμή και κυρίως ότι θα πληρωθεί σε συγκεκριμένο χρόνο, γεγονός που του παρέχει αυτονομία προγραμματισμού ως προς το επενδυτικό σκέλος της παραγωγής, αλλά και την αγορά εφοδίων και καυσίμων σε τιμές τοις μετρητοίς. Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, ξεδιπλώνουν τα επενδυτικά τους πλάνα, έχοντας διασφαλίσει την ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος που προσφέρουν στον καταναλωτή.

 

Δύο παράλληλες ιστορίες

Η ιστορία της Άροσις διατρέχει τρεις γενιές. Η αρχή έγινε το 1956 από τον παντοπώλη Θωμά Στογιαννίδη, ο οποίος από τη Βασιλειάδα της Καστοριάς πουλούσε όσπρια μέχρι την Αθήνα. Η κόρη του, Ελένη Στογιαννίδη-Φωτιάδη, και ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης, έκαναν το επόμενο βήμα, λανσάροντας το 1968 συσκευασμένα φασόλια και φακές Καστοριάς, ενώ πραγματοποίησαν και τις πρώτες εξαγωγές στις ΗΠΑ. Το 1996, ανέλαβε η τρίτη γενιά, με τον γιο τους, Τρύφωνα Φωτιάδη. Τα προϊόντα Άροσις πωλούνται από το 1986 σε ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία, Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ελβετία, Κύπρο, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Κατάρ, Ολλανδία και άλλες χώρες.

Στο μακρινό παρελθόν, και συγκεκριμένα το 1934, ξεκίνησε η ιστορία της ομάδας παραγωγών του Δομοκού, όταν το ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας, σε συνεργασία με την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαμίας, πρότειναν στον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Βουζίου να καλλιεργήσουν οι γεωργοί την εδώδιμη φακή πλατύσπερμη, ποικιλία που διακρίνεται για το «χύλωμα» κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Χάρη σε αυτήν τη γεύση έλαβε βραβείο γεύσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1958 και το 1962 έγινε προσπάθεια συσκευασίας του προϊόντος με χειρωνακτικό τρόπο και τον λογότυπο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαμίας.