Μεσσηνία: Τα αρχεία της κοινότητας Μάδαινα διαθέσιμα για έρευνα – Παρουσίαση του αρχείου στις 23/6

Τα αρχεία της κοινότητας Μάδαινα στη Μεσσηνία διαθέσιμα για έρευνα

Τι μπορούμε να μάθουμε από το αρχείο μιας μικρής κοινότητας στη Μεσσηνία για την ιστορία του 20ου αιώνα; Πως αλλάζει μέσα στο χρόνο; Με ποιον τρόπο προσπαθεί μια κοινότητα να σώσει τη μνήμη και την πολιτιστική της κληρονομιά; Πολλά τέτοια ερωτήματα γεννά η νέα έκδοση του ιστορικού Γιάννη Γονατίδη, με τίτλο: «Μάδαινα. Ευρετήριο Ιστορικού Αρχείου», καρπός της συνεργασίας της Αρχείων Τάξις και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την ταξινόμηση του ιστορικού αρχειακού υλικού της Μάδαινας, ενός μικρού οικισμού στη Μεσσηνία.

Ουσιαστικά πρόκειται για το αναλυτικό ευρετήριο του αρχείου της κοινότητας Μάδαινας μεταξύ 1914-1994, του αρχείου του Ναού της Αγίας Τριάδας για την περίοδο 1913-1997, του αρχείου του κοινοτικού σχολείου από το 1948 έως το 1982, καθώς και αρχειακού υλικού που προέρχεται από ιδιωτικές οικογενειακές δωρεές. Είναι μια προσπάθεια συνολικής καταγραφής και παρουσίασης των αρχειακών καταλοίπων μιας κοινότητας. Το αρχειακό υλικό που περιγράφεται στον τόμο στεγάζεται στην ανακαινισμένη κεντρική αίθουσα του πρώην κοινοτικού γραφείου της Μάδαινας. Την έκδοση συμπληρώνει μια εκτενής εισαγωγή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο συγγραφέας σημειώνει στην αναλυτική του εισαγωγή: «Με την έκδοση του ευρετηρίου τόσο το ερευνητικό όσο και το μη ειδικό κοινό αποκτούν ένα εργαλείο που θα διευκολύνει την έρευνά τους και ελπίζουμε να πυροδοτήσει μια σειρά μελετών, οι οποίες θα αναδείξουν πτυχές της τοπικής ιστορίας, θα ενισχύσουν τη συλλογική μνήμη και θα καλλιεργήσουν ιστορική αλλά και αρχειακή συνείδηση, όχι με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της τοπικιστικής ‘λατρείας’, αλλά με στόχο την ανάδειξη των ειδικών χαρακτηριστικών και την ένταξή τους στο ευρύτερο πλαίσιο».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρα 19.00 στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μάδαινας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Βασίλης Καρδάσης, ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ε.Α.Π.
  • Χρήστος Λούκος, ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Χρήστος Χρυσανθόπουλος, υπ. διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών – μέλος της Αρχείων Τάξις