Άρχισε η μετατροπή υπολειμμάτων τροφίμων σε ζωοτροφές

Άρχισε η μετατροπή υπολειμμάτων τροφίμων σε ζωοτροφές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία στο Ηράκλειο, της πρωτοποριακής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πιλοτικής μονάδας του προγράμματος LIFE F4F– Τροφή από Τρόφιμα. Πρόκειται για μια καινοτόμο διεργασία που μετατρέπει τα υπολείμματα τροφίμων από ξενοδοχειακές μονάδες σε ζωοτροφές.

Τις εγκαταστάσεις της Μονάδας επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης και ο Αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Θρασύβουλος Μανιός, διαπιστώνοντας τον άρτιο τρόπο λειτουργίας, την τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών και την ομαλή εξέλιξη των διαφόρων σταδίων επεξεργασίας των τροφικών υπολειμμάτων. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, υλοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με την συμμετοχή στην πιλοτική του φάση, τεσσάρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων του Ηρακλείου.

Θετικά τα πρώτα δείγματα

Ικανοποιημένοι από την πιλοτική λειτουργία της μονάδας δηλώνουν οι κ. Μαμουλάκης και Μανιός.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτοποριακό και καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, αφού τα τροφικά υπολείμματα των ξενοδοχείων, αντί να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ, μετατρέπονται μέσα από μια ιδιαίτερη διαδικασία, σε ζωοτροφή. Τα πρώτα δείγματα της όλης διαδικασίας είναι πολύ καλά και πιστεύουμε ότι θα το αγκαλιάσει ο επιχειρηματικός κόσμος, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων στην Κρήτη. Εξίσου θετικές όμως είναι και οι αντιδράσεις από τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι για παράδειγμα το «Πράσινο Ταμείο», το οποίο συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης.

Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Θρασύβουλος Μανιός δήλωσε: «Στη φάση της πιλοτικής λειτουργίας της Μονάδας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, θέλουμε να εντοπίσουμε κάθε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί έτσι ώστε να επιλυθεί και να μπορούμε την καλοκαιρινή περίοδο του 2019 να είμαστε σε πλήρη λειτουργία. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και μάλιστα ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ και τον στόχο του προγράμματος, που είναι οι 50 τόνοι ζωοτροφής για το 2019. Ένα νούμερο που μπορεί να ακόμα και να τριπλασιαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη και το περιβάλλον του τόπου μας».

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.

Πηγή: ert.gr