ΑΣ Κισσάβου: Εξάγει προϊόντα, αλλά και τεχνογνωσία

ΑΣ Κισσάβου: Εξάγει προϊόντα, αλλά και τεχνογνωσία

Παρά τη σύντομη λειτουργία του (ιδρύθηκε το 2012), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Κίσσαβος», με έδρα την Αγιά Λάρισας, αριθμεί 13 παραγωγούς που καλλιεργούν μήλα (ετήσια παραγωγή στα 4 εκατ. κιλά) από δώδεκα διαφορετικές ποικιλίες, κεράσια από δέκα διαφορετικές ποικιλίες, διάφορων κόκκινων αποχρώσεων, και κάστανα μεγάλου μεγέθους της ποικιλίας «ήμερης καστανιάς» (Castanea Sativa).

Ο αγροτικός συνεταιρισμός τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιδείξει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, με σημαντικές πωλήσεις κυρίως στα μήλα, τόσο στην εγχώρια αγορά (σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ) όσο και με εξαγωγές σε Σερβία, Ρωσία, Κύπρο, αλλά και σε Αίγυπτο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιορδανία και Ιράκ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιώργο Ζέικο, «βασική μας επιδίωξη είναι τα προϊόντα μας να προωθούνται δυναμικά τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Στην εγχώρια, γιατί απολαμβάνουμε καλύτερες τιμές και στη διεθνή (σε συνεργασία με εταιρείες προμηθειών), γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την παραγόμενη ποσότητα.

Έχει ιδιόκτητη καλλιεργήσιμη γη, πάνω από 700 στρέμματα

Όσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, η περσινή μειωμένη παραγωγή κερασιού δεν επέτρεψε στον συνεταιρισμό να εξάγει μεγάλες ποσότητες, ενώ στα αχλάδια και στα κάστανα το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στη χώρα μας κράτησε την παραγωγή στη θεσσαλική περιφέρεια.

Με συνολική ιδιόκτητη καλλιεργήσιμη γη να ανέρχεται σε περισσότερα από 700 στρέμματα και κτήματα, στην πλειονότητά τους οργανωμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κίσσαβος φιλοδοξεί, αξιοποιώντας τη γεωπονική τεχνογνωσία και τις πιο σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, να αναπτυχθεί επενδύοντας σε περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να διευρυνθεί. Ταυτόχρονα, μια ομάδα εξειδικευμένων γεωπόνων συνεισφέρει και υποστηρίζει σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας από την εμφύτευση των δέντρων μέχρι και τη συγκομιδή, ενώ η διαλογή και η συσκευασία γίνονται με ημιαυτόματα μηχανήματα, εξασφαλίζοντας ότι το καλύτερο προϊόν θα καταλήξει στον καταναλωτή.

Στους άμεσους στόχους του συνεταιρισμού είναι η δημιουργία ομάδας παραγωγών μήλων και σε δεύτερο βαθμό κερασιών, αχλαδιών και κάστανου, όπως και η δημιουργία ιδιόκτητου δικτύου τροφοδοσίας, ώστε τα ίδια τα μέλη του συνεταιρισμού να αναλάβουν την προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά. Τρίτος στόχος είναι η εξεύρεση νέων αγορών στο εξωτερικό, καθώς κάποιες υφιστάμενες, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος και το Ιράκ, με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν προσφέρονται για επικερδείς συμφωνίες.