Ασφαλή τα ελληνικά αβγά σε μια Ευρώπη… ανέτοιμη

fipronil-avga-skandalo

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των μολυσμένων με fipronil αυγών, γεγονός που έχει θορυβήσει και την Κομισιόν, η οποία αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως τις χώρες που έχουν πληγεί, μόλις γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις σε γραπτό του μήνυμα, αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, «πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας».

Την Πέμπτη 10/8 η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας για τη παράνομη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία, στην οποία αποδίδεται η κρίση των μολυσμένων αυγών, όπως ανακοίνωσαν οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές. Οι συλληφθέντες ήταν στελέχη της ολλανδικής εταιρείας Chickfriend, που φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, έχουν πληγεί μέχρι στιγμής 12 ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, η Δανία και η Σλοβακία. Για την Ελλάδα μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στο φύλλο που κυκλοφορεί.

Τι είναι το fipronil

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας, το fipronil είναι εντομοκτόνο, που χρησιμοποιείται για την προστασία των ζώων συντροφιάς και απαγορεύεται ρητά η χρήση του σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Ντόμινο εξελίξεων στο σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά (upd)

«Είναι μέτριας τοξικότητας για τα θηλαστικά», εξηγεί. «Η τοξικότητά του αφορά κυρίως τα έντομα, γιατί σχετίζεται με έναν υποδοχέα που δεν υπάρχει αντίστοιχος στα θηλαστικά». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ουσία δεν μπορεί να περάσει και σε αυτά. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, στα μεγάλα θηλαστικά επηρεάζονται το ήπαρ, ο θυροειδής και οι νεφροί. Όσο για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, η επιστημονική κοινότητα δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία και μπορεί να κάνει μόνο εκτιμήσεις. Επιπλέον, σημειώνει πως δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες και για την επίδρασή του στο οικοσύστημα.

Όπως δημοσιεύει η DW, με βάση τα σημερινά επίπεδα fipronil, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας εκτιμά ότι ένα παιδί που ζυγίζει περίπου 16 κιλά θα μπορούσε να φάει 1,7 αβγά ημερησίως χωρίς να φτάσει στο όριο όπου τα επίπεδα της ουσίας γίνονται επικίνδυνα. Αυτό περιλαμβάνει τα προϊόντα που περιέχουν αβγά, όπως τηγανίτες ή ζυμαρικά. Ένας ενήλικος που ζυγίζει 65 κιλά μπορεί να φάει επτά αβγά την ημέρα.

Τα επίπεδα που μετρήθηκαν, επί του παρόντος, σε μολυσμένα αβγά δεν είναι πολύ υψηλά και, επομένως, δεν είναι επικίνδυνα για τους ενήλικες, ωστόσο οι Αρχές και οι εμπειρογνώμονες έχουν συμβουλεύσει τους γονείς να μην αφήσουν τα παιδιά τους να τρώνε μολυσμένα αβγά.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κουρέτας, «γενικά και η κοινότητα και οι επιστήμονες μιλάνε για υπεραντίδραση. Παρά ταύτα, είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν γνωρίζουμε τι συνέχεια θα έχει. Και είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει ότι υπάρχουν λάθος χειρισμοί, που οφείλονται και στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν έμποροι ζωικών ειδών να κερδίζουν χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους».

Ελλάδα: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ενημερώσει όλα τα μέλη-κράτη της Ένωσης, η χώρα μας παρακολουθεί στενά το θέμα. Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο διευθυντής της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδος, Γιάννης Λιάρος, «η Ένωση το παρακολουθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και θεωρούμε ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Σύμφωνα με τον αβγοπαραγωγό από τη Θεσσαλονίκη Γιάννη Τσακίρη, ο υψηλός ανταγωνισμός σε συνδυασμό με τη μαζική παραγωγή αβγών στη Δυτική Ευρώπη, οδηγεί παραγωγούς να επιλέγουν φθηνές πρακτικές για εξοικονόμηση χρημάτων. «Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και δεν ψάχνουμε να βρούμε κάτι που κοστίζει φθηνότερα», υπογραμμίζοντας τον υψηλό επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει τους Έλληνες πτηνοτρόφους. «Ίσως είμαστε η μόνη χώρα, που προχωρήσαμε και δεν ταΐζουμε πλέον τις κότες με ζωικά υποπροϊόντα, αλλά μόνο με φυτικά» και προσθέτει: «Και είμαστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους κτηνιάτρους μας, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες τους».

Όπως σημειώνει ο κ. Λιάρος, «σκοπός μας είναι να τηρούμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι αυστηρή, και μέχρι στιγμής ποτέ δεν δόθηκε οποιαδήποτε αφορμή για να πιστεύουμε ότι αυτή παραβιάζεται». Πάντως, ο ίδιος αναφέρει πως «ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι, γιατί η ευρωπαϊκή αγορά είναι εντελώς ανοιχτή. Πλέον, δεν υπάρχουν σύνορα».

Για τον κύριο Τσακίρη, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δοθεί έμφαση στην ελληνική κτηνοτροφία. «Στην Ελλάδα, έχουμε επαγγελματισμό, μας λείπουν όμως τα εργαλεία. Πρέπει να ανοίξουν κάποια προγράμματα για την παραγωγή. Όχι μόνο για τα αβγά, αλλά και για τα ζώα. Την πρωτογενή παραγωγή πρέπει να την υποστηρίξουν για να μπορέσουμε να βγάλουμε δικά μας προϊόντα».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα