Ασφαλιστικά, φορολογικά και αγροτικά ζητήματα έθεσαν οι αγελαδοτρόφοι της ΕΦΧΕ σε συνεργάτες του Γ. Τσιρώνη

Ασφαλιστικά, φορολογικά και αγροτικά ζητήματα έθεσαν οι αγελαδοτρόφοι της ΕΦΧΕ σε συνεργάτες του Γ. Τσιρώνη
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ασφαλιστικά, φορολογικά και αμιγώς αγροτικά ζητήματα έθεσαν οι κτηνοτρόφοι της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος σε συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, ζητώντας να σταματήσουν, μεταξύ άλλων, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ελέγχου των αποδόσεων γάλακτος. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας και να επισπευσθεί η διαδικασία για το νομοσχέδιο για την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος.

Οι γαλακτοπαραγωγοί, που ήρθαν στην Αθήνα, σημείωσαν πως οι τιμές κυμαίνονται από 31 έως 39 λεπτά το κιλό και ζήτησαν να αρθούν τα εμπόδια, για την ανάπτυξη του κλάδου, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη γαλακτοβιομηχανία.

-Διαφήμιση-

Επεσήμαναν ότι οι γαλακτοπαραγωγοί παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν τις μονάδες, οι οποίες έχουν μεγάλα λειτουργικά κόστη αλλά και αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ στις επεξεργασμένες ζωοτροφές (άλευρο ελαιοκράμβης, πίτυρο σταριού, ηλιάλευρο κ.ά.), που παραμένουν στο 24%. Οι παραγωγοί τόνισαν πως η ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ διπλασιάστηκε και για τις μονάδες που είναι πιο οργανωμένες αναλογεί 1 εργαζόμενος ανά 50 αγελάδες.

Οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αριστείδης Στρατάκος, Διονύση Αντωνόπουλος, Σωκράτης Περδικάρης ανέφεραν πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για το πρόγραμμα ελέγχου των αποδόσεων, ενώ είναι ζήτημα χρόνου να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναγραφή της προέλευσης γάλακτος στα γαλακτοκομικά.

Οι παραγωγοί ζήτησαν εξορθολογισμό της αγοράς και προσπάθεια για γενίκευση και βελτίωση του προγράμματος «Άρτεμις» καθώς και πανελλαδικό πρόγραμμα εξάλειψης των ζωονόσων.

-Διαφήμιση-
Delegate