«Ασπροπρόσωπες» έβγαλαν τα αγροτικά προϊόντα τις εξαγωγές το α’ τρίμηνο του 2016

Σημαντικά αυξημένες κατά 5,9% εμφανίζονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 που κατέγραψαν μείωση της τάξης του 9,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης 8,9% . Επιπλέον, αγροτικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα 20 πρώτα σε αξία εξαγόμενα προϊόντα στον κόσμο κατά την ίδια περίοδο.

Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο βρίσκεται τρίτο στην κατάταξη, μετά τα ορυκτέλαια πετρελαίου και τα φάρμακα για λιανική πώληση. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα ψάρια και ακόμη οι ελιές και άλλα λαχανικά διατηρημένα, τα τυριά, τα πορτοκάλια, το βαμβάκι και τα καπνά. Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1,9% . Το ποσοστό της αύξησης οφείλεται στις ανοδικές τάσεις των εισαγωγών των υποκατηγοριών «ποτά και καπνός» κατά 16,7% και «λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης» κατά 10,6% . Η μεγαλύτερη υποκατηγορία αγροτικών προϊόντων «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» παρουσιάζει στασιμότητα των εισαγωγών.

Οι πέντε πρώτοι εξαγωγικοί προορισμοί ελληνικών προϊόντων είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία των εξαγωγών του πρώτου τριμήνου του χρόνου, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χρ. Σακελλαρίδη είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον απαιτείται άμεση επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας, με την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, στο πλαίσιο μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής ως αντιστάθμισμα στα λουκέτα επιχειρήσεων και τα δραματικά υψηλά ακόμη ποσοστά ανεργίας. Στο ίδιο πλαίσιο, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν για το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και εξελίξεις γύρω από την “ελληνικότητα” της φέτας στη Ν. Αφρική με φόντο και τη συμφωνία ΤΤΙΡ μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ, καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση και λειτουργία Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Εξωτερικού Εμπορίου, για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων».

Μ. Ζιάγκου