Οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές

γράφει ο Νίκος Λάππας

Η συνεχής απορρύθμιση των αγορών και στην αλυσίδα αγροδιατροφής αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα της εποχής μας. Μία από τις συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές (ΑΕΠ), που, με βάση τον ορισμό και της ΕΕ, ο ένας εμπορικός εταίρος επιβάλλεται μονόπλευρα στον άλλον, καθώς αυτός είναι αδύναμος και δεν διαθέτει εναλλακτικές εμπορικές διεξόδους.

Το θέμα συζητείται ευρύτατα σε πολλούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν νέα μέτρα για την αντιμετώπισή του, κάτι ωστόσο που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο.

Προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων - Πρόσκληση έτους 2017 ύψους 128.5 εκατ. ευρώΣτο σημερινό φύλλο της «ΥΧ», για παράδειγμα, «οι πωλήσεις κάτω του κόστους», δηλαδή μιας πτυχής των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών, αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο εμπορικών σχέσεων μεταξύ αλυσίδων λιανικής και επιχειρήσεων των κλάδων οπωροκηπευτικών ή κοτόπουλων, με σημαντικές παραγωγικές οικονομικές επιπτώσεις.

Αντίθετα, στον κλάδο των γαλακτοκομικών, οι πρακτικές κάποιων εταιρειών, είτε απομειώνουν τη θέση της φέτας στη διεθνή αγορά, είτε αποδιαρθρώνουν όλο το παραγωγικό δυναμικό, με τη νοθεία, τις ελληνοποιήσεις, τη δημιουργία κλίματος απομείωσης των τιμών κτηνοτρόφου, τη διάλυση εκμεταλλεύσεων.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω, αν και είναι ιδιαίτερα σύνθετη, αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Απαιτεί, όμως, πολιτική βούληση, συγκρούσεις, αλλαγή προτεραιοτήτων του ελεγκτικού συστήματος, ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών με τη σύσταση βιώσιμων και ισχυρών οικονομικών οργανώσεων.