Ενισχύουν το μπλόκο στη Νίκαια οι αγρότες από το Γερακάρι (upd)

Αύριο Τρίτη οι αποφάσεις για τα αγροτικά μπλόκα στη Νίκαια
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σε κίνηση για την ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στο Γερακάρι, όπου εδώ και δεκατρείς μέρες βρίσκονται στο δρόμο. Οι αγρότες μετέφεραν τα τρακτέρ τους και τις δυνάμεις στη Νίκαια, με στόχο να γίνει πιο δυναμικό το μπλόκο, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 7/2 στις 12.00 το μεσημέρι.

«Είμαστε μαζί με τους αγρότες της Νίκαιας. Χθες βρεθήκαμε όλοι μαζί στα Τέμπη και αύριο θα είμαστε στην Πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Αγιάς, Τάσος Κωστούλας, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο πανελλαδικός συντονισμός είναι μονόδρομος.

-Διαφήμιση-

Να υπενθυμιστεί πως οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο υλοποιούν τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, ενώ πρόθεσή τους είναι να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους, καλώντας στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Άλλωστε, στην κατεύθυνση για τη δημιουργία κοινού μετώπου όλων των μπλόκων, ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ήταν και το κάλεσμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας από τα Τέμπη, όπου αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν για δύο ώρες συμβολικά την εθνική οδό.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Σε συμβολικό αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών χθες το μεσημέρι (από τις 14.00 έως τις 16.00) προχώρησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, μπαίνοντας ουσιαστικά στην δεύτερη εβδομάδα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η μετάβαση των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων στην κοιλάδα των Τεμπών έγινε, μέσω της παλιάς Ε.Ο. Λάρισας-Θες/νίκης και δεν χρειάστηκε να περάσουν από το μπλόκο που έχουν στήσει στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πλατυκάμπου οι αγρότες του Κιλελέρ. 

Νωρίτερα στο μπλόκο της Νίκαιας είχε προηγηθεί προσυγκέντρωση αγροτών κι άλλων φορέων, με την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας να κυριαρχεί. Η ΟΓΕ αποτελούμενη από μέλη του ΔΣ αλλά και εκπροσώπους συλλόγων της Αττικής εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν φτωχοί αγρότες, ενώ την πολυμελή αντιπροσωπεία, οι αγρότες υποδέχθηκαν με το σύνθημα «Εργατιά αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά».

Καλωσορίζοντας τις γυναίκες στο μπλόκο, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Λάρισας υπενθύμισε πως οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται για 11η μέρα στο μετερίζι του αγώνα τους στη Νίκαια. Εξήγησε πως ο αγώνας τους είναι δύσκολος αλλά δίκαιος, γίνεται με αιτήματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Πρόκειται για αιτήματα όπως το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και το αφορολόγητο όριο, που αφορούν εξάλλου κάθε λαϊκή οικογένεια.

«Έχουμε συναντηθεί ξανά στους δρόμους του αγώνα» τόνισε προσθέτοντας «πιστεύουμε ότι με αυτή την Κοινωνική Συμμαχία μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους. Δε θέλουμε να κλείσουμε αλλά να ανοίξουμε δρόμους για τη ζωή μας, για τη ζωή των παιδιών μας».

Τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών χαιρέτισε η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό και κατόπιν σχετικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Μάλγαρα το Σάββατο, αποφασίσθηκε νέα συνεδρίαση όλων των Μπλόκων τη χώρας, η οποία και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι στη Νίκαια, προκειμένου να καθορισθούν οι περαιτέρω δράσεις των αγροτών. Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα «το κάλεσμα αφορά όλα τα μπλόκα που βρίσκονται στους δρόμους, σε μια προσπάθεια που γίνεται για την δημιουργία ενιαίου μετώπου, το οποίο θα επιχειρήσει να ανατρέψει την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική». 

Σήμερα Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει το μπλόκο της Νίκαιας, προκειμένου να αποφασίσει ποιες προτάσεις θα καταθέσει στην αυριανή πανελλαδική συνάντηση των αγροτών.

Πλατύκαμπος

Στο δεύτερο μέτωπο των μπλόκων, αυτό του Πλατυκάμπου που έχουν στήσει οι αγρότες κυρίως του δήμου Κιλελέρ, μπορεί τα τρακτέρ τους να παραμένουν παραταγμένα στη ΠΑΘΕ, κλείνοντας το δρόμο, στο ρεύμα προς Θες/νίκη, μέσω της συμπρωτεύουσας όμως και συγκεκριμένα του μπλόκου της Θέρμης, με το οποίο βρίσκονται σε επικοινωνία, προσπαθούν να διαβούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Αναλυτικότερα το μπλόκο του Πλατυκάμπου από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με αυτό της Θέρμης, όπως κι άλλα στη Μακεδονία, που έχουν το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο και αποφάσισαν να αποστείλουν τα αιτήματα στον πρωθυπουργό (στο γραφείο του στην Θες/νίκη), ζητώντας του, αφού τα μελετήσει, να τους καλέσει σε συνάντηση. Σε τοπικό επίπεδο, το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε συνάντηση των αγροτών του Κιλελέρ με συναδέλφους τους από τα Φάρσαλα, οι οποίοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης και συμφώνησαν στα αιτήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, κόστος παραγωγής) που θα θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση, όταν γίνει το περίφημο ραντεβού.    

-Διαφήμιση-
Delegate