Αυστηροποίηση των ελέγχων στα σημεία διακίνησης και εξόδου των οπωροκηπευτικών ζητά ο INCOFRUIT – HELLAS

Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων για την διασφάλιση της φήμης των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων ζητά από τις αρμόδιες αρχές ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, μετά την διαπίστωση σειράς παραβάσεων σε σημεία διακίνησης και εξόδου φρούτων και λαχανικών.

«Πληροφορηθήκαμε ότι μετά από ελέγχους από μικτά συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Οικονομικών, τόσο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και σε άλλα σημεία διακίνησης και εξόδου, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε φορτία προς εξαγωγή-διακίνηση οπωροκηπευτικών και κυρίως ακτινιδίων, όπως α) ατυποποίητα κατ’ ευθείαν από τον αγρό, χωρίς  πλήρη ανταπόκριση στα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, ήτοι τουλάχιστον 6,2 Brix σε σάκχαρα και 15% σε στερεά ουσία β) εντός κιβωτίων και Bins επαναχρησιμοποιημένων γ) στερούμενα φορολογικών κ.α εγγράφων» επισημαίνει ο ειδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

«Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν πλήρως για μια ακόμη φορά τις κατά καιρούς καταγγελίες μας για διακίνηση ατυποποίητων οπωροκηπευτικών προϊόντων, σε κιβώτια συσκευασίας επαναχρησιμοποιημένα χωρίς την απαιτούμενη σήμανση, ακόμη και χύμα εντός των φορτηγών αυτοκινήτων, χωρίς την επεξεργασία τους από συσκευαστήρια, χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την προώθηση τους από “Έλληνες εμπόρους” στις γειτονικές Βαλκανικές Χώρες, με κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και με δυσφήμηση των ελληνικών προϊόντων. Από Βαλκάνιους “εμπόρους” ακόμη και Ιταλούς που διακινούν επίσης μη τυποποιημένα οπωροκηπευτικά κατευθείαν από το χωράφι ή και από τις λαχαναγορές».

Όπως εξηγεί, συνέπεια αυτής της πρακτικής, της μη εφαρμογής της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας, είναι οι τιμές εξαγωγής προς τις Βαλκανικές Χώρες να έχουν βαλτώσει και οι υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών της χώρας μας να βιώνουν μια ανάσχεση της δραστηριότητας τους προς αυτές τις παραδοσιακές αγορές των προϊόντων μας.

Όπως υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου «απευθύνουμε έκκληση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Ν Αντώνογλου αλλά και τον Γεν Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων κ. Γ Πιτσιλή. Όπως οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες συνεχίσουν εντατικοποιώντας και αυστηροποιώντας τους ελέγχους επεκτείνοντας τους σ όλα τα επίπεδα – εμπορικών προδιαγραφών, μεταφοράς και φορολογικών–οικονομικών, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων σε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της χώρας μας , για να μην χαθούν τα κατακτημένα μερίδια αγοράς στην Ευρώπη αλλά και τις νέες αγορές της Μ Ανατολής και Ν.Α Ασίας».

Ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει επιπλέον «χαιρετίζουμε αυτή την αποτελεσματική δράση των αρμόδιων υπουργείων που είναι προς την κατεύθυνση της: α) διαφύλαξης της φήμης και της ποιότητας των ελληνικών φρούτων και λαχανικών β) προστασίας των καλλιεργειών ακτινιδίων της χώρας μας από τον κίνδυνο μετάδοσης του βακτηρίου που μαστίζει τις αντίστοιχες καλλιέργειες από την μη χρήση επαναχρησιμοποιουμένων σε Ιταλία και Ελλάδα υλικών μεταφοράς (Bins και κλούβες) γ) προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών και δ) αποτροπής του αθέμιτου ανταγωνισμού (ελληνο-ελληνικού, ελληνο-βαλκανικού και ελληνο-ιταλικού) με συνέπεια να υφίστανται τα προϊόντα μας ανταγωνισμό από «Ιταλικά ελληνικής προέλευσης προϊόντα (ακτινίδια, καρπούζια και σταφύλια), όπως πρόσφατα στην Ινδία σε τιμές χαμηλότερες των προσφερομένων από Έλληνες εξαγωγείς».