«Αυξάνονται οι φόροι, αλλά μειώνεται η τιμή στο γάλα» λέει η Ένωση Φυλής Χολστάιν

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για το θέμα των χαμηλών τιμών του αγελαδινού γάλακτος από τις βιομηχανίες αλλά και τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις για το νομοσχέδιο αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκφράζουν οι γαλακτοπαραγωγοί αγελαδοτρόφοι της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος σε όλη την Ευρώπη καλπάζουν προς τα επάνω (Γερμανία 0,40, Πολωνία 0,40-0,41 κτλ). Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες αντιδρούν άμεσα σε περιόδους, που οι τιμές πέφτουν, όλο αυτό το διάστημα που ανεβαίνουν οι τιμές στην Ευρώπη φυσικά σιωπούν. Για τον Έλληνα παραγωγό αυξάνονται φυσικά μόνο οι φόροι τα ασφάλιστρα και τα κάθε λογής χαράτσια».

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Θανάσης Βασιλέκας «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φυσικά δεν είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό τιμών, είναι όμως σαφώς υπεύθυνο για την προστασία του Έλληνα παραγωγού και του Έλληνα καταναλωτή. Η απίθανη καθυστέρηση για την  κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της αγοράς της πρώτης ύλης για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οφείλεται σε άλλους λόγους πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ταυτόχρονα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, για την αργοπορία στην καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα νωπά, που περιλαμβάνει και διατάξεις για τα γαλακτοκομικά: «Περιμένουμε από το Υπουργείο άμεσα την κατάθεση του νομοσχεδίου χωρίς παραθυράκια και χωρίς υπεκφυγές ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να επιλέγει χωρίς παραμορφώσεις το προϊόν, που επιθυμεί και παράλληλα να στηρίζει έμπρακτα τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την εθνική παραγωγή. Είναι η μόνη ελπίδα για έναν κλάδο, που καταρρέει και όλοι εθελοτυφλούν κάνοντας πως δεν το αντιλαμβάνονται».

Σημειώνουν ωστόσο πως «αυτή είναι η πρώτη ήπια αντίδραση της ΕΦΧΕ σε σχέση με τις τιμές και με το νομοσχέδιο» και προειδοποιούν ότι ελπίζουν να μην χρειαστεί να επανέλθουν «με περισσότερα στοιχεία».