Aυξημένες, κατά τον Τ. Πετρόπουλο, οι συντάξεις των αγροτών από το 2017

Aυξημένες, κατά τον Τ. Πετρόπουλο, οι συντάξεις των αγροτών από το 2017
-Διαφήμιση-
Delegate

Ευνοϊκότερος για τους αγρότες είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων καταλήγοντας σε αυξήσεις 2% από το 2017 οι οποίες θα φτάσουν το 10% το 2031.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών είναι χαμηλότερες από αυτές που αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ασφαλιστικό των αγροτών που έγινε στη Βουλή μετά από σχετική επερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι βουλευτές άσκησαν σφοδρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για το ζήτημα των αγροτών αλλά και του ΕΚΑΣ με τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Πετρόπουλο να περνούν στη λεκτική αντεπίθεση.

-Διαφήμιση-

 Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή, τονίστηκε επανειλημμένα κι από την τομεάρχη Εργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ιδιαίτερη αναφορά στο αγροτικό ζήτημα έκανε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στην ύπαιθρο, με τον τριπλασιασμό των εισφορών των αγροτών, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κ.ά. «Αν συνεχίσουμε έτσι στην ύπαιθρο δεν θα μείνει άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αρβανιτίδης.

 Οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν, γενικότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφορούσαν και στην αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και στην απόσπαση χρημάτων από το Ταμείο Ακαγιέ, μια δομή, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστούν κονδύλια και για τις επόμενες γενεές.

 Για «θράσος» μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος: «Δεν ντρέπεστε που μας καταθέσατε αυτήν την επίκαιρη επερώτηση;», τονίζοντας ότι η πρόβλεψη για κατάργηση του ΕΚΑΣ, υπήρχε στις απόψεις Γιαννίτση.   

 Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χρεωκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα και ότι τα ελλείμματα βαίνουν μειούμενα από το 2017, με την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη.  

 Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και της κ.Χριστοφιλοπούλου αλλά και του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Η κ.Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε «ντροπή» όλα αυτά που είπε ο υπουργός και αντίστοιχα ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανταπάντησε πως «είναι δική σας η ντροπή», τονίζοντας ότι και η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεχνούν πως έχουν ευθύνες για ένα ασφαλιστικό πελατειακό σύστημα.

Ο Τάσος Πετρόπουλος, υφυπουργός Εργασίας σημείωσε για τις συντάξεις των αγροτών ότι με το νέο σύστημα θα έχουν 2% αύξηση το 2017, η οποία θα φτάσει στο 10% το 2031. Σημείωσε ότι το 2017 θα γίνει νέα συζήτηση και ότι δεν προβλέπεται τέτοια αύξηση για τις ασφαλιστικές εισφορές, που γράφεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος  χαρακτήρισε τον υπουργό Εργασίας «σύγχρονο εκπρόσωπο της πολιτικής απατεωνίας του ΣΥΡΙΖΑ» και  σημείωσε ότι γνώρισε τον κ.Κατρούγκαλο , στον προθάλαμο γραφείου υπουργού, προκειμένου να διοριστεί στην «Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ».»Αφού ήταν τόσο άσχημες οι προηγούμενες ρυθμίσεις γιατί δεν τις καταργήσατε;» είπε και τόνισε πως μεταξύ των υπογραφών, που έχουν μπει  για τις πολιτικές που κατηγορεί ο κ.Κατρούγκαλος τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν και του Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος υπήρξε υφυπουργός Εργασίας. Πρότεινε τη λειτουργία τριών ταμείων, με βάση το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες και τον ΟΓΑ και ζήτησε νομοθετική ρύθμιση και τόνισε πως πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και να επανυπολογιστούν οι επικουρικές συντάξεις.