Βαγγέλης Αποστόλου: «Η δενδροκομική σχολή Πόρου θα επαναλειτουργήσει»

Βαγγέλης Αποστόλου: «Η δενδροκομική σχολή Πόρου θα επαναλειτουργήσει»
-Διαφήμιση-
Delegate

Μια δομή που παραμένει «ημιθανής» και σε καθεστώς εγκατάλειψης στον Πόρο, παρότι διαθέτει σημαντικές ποικιλίες εσπεριδοειδών σκοπεύει ν΄ αναστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Ευάγγελος Αποστόλου.

Πρόκειται για το Δενδροκομικό Σταθμό Πόρου, που ιδρύθηκε το 1949 και περιλαμβάνει , όπως εξήγησε η βουλευτής  Α΄ Πειραιά  του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη, έκταση 800 στρεμμάτων, 2.000 ελαιόδεντρα, ποικιλίες εσπεριδοειδών, φιστικιών Αιγίνης, υποτροπικών φυτών κ.ά.  Ειδικότερα, ανέφερε, πρόκειται για  105 ποικιλίες που μένουν ανεκμετάλλευτες ή κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω της υπολειτουργίας του. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε πως η κατάσταση λειτουργίας του σταθμού είναι ακριβώς έτσι, ωστόσο , τόνισε ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες ώστε να επαναλειτουργήσει, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά μακροπρόθεσμα, ώστε να βοηθήσει και τους φυτωριούχους και τους αγρότες. 

-Διαφήμιση-

Οι αλλαγές αυτές, όπως εξήγησε, περιλαμβάνουν και την παρουσία ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της κινητικότητας αλλά και τη σύνδεση του συγκεκριμένου δενδροκομικού σταθμού με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και νέους αγρότες, που θέλουν να καλλιεργήσουν με βάση το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα είχε γίνει σχετική συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου, καθώς εκπρόσωποι φορέων έχουν ζητήσει να μετατραπεί σε πρότυπο κέντρο Εθνικής Εμβέλειας Πολλαπλασιαστικού Γενετικού Υλικού.