Αποστόλου: Παραμένει ο ΦΠΑ 24% στο ψάρι

Βαγγέλης Αποστόλου: Παραμένει ο ΦΠΑ 24% στο ψάρι
-Διαφήμιση-
Delegate

Την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών εξέφρασε η πλειοψηφία των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Στα έξι άρθρα του, το μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργασία σε θέματα έρευνας, σε αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες, στον τομέα της ρύπανσης κ.ά.

Από πλευράς ΚΚΕ τέθηκε μάλιστα δια στόματος του αγορητή Νίκου Μωραΐτη το ζήτημα της ασφάλισης των ξένων εργατών, τονίζοντας πως πολλοί Αιγύπτιοι εργάζονται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά παραμένουν ανασφάλιστοι.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε πως ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, είναι δυναμικός αλλά έχει προβλήματα υπερδανεισμού ειδικά σε ό,τι αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και τόνισε ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Αίγυπτο και με το συγκεκριμένο μνημόνιο διευρύνεται. Επεσήμανε πως το ερχόμενο διάστημα έρχεται νέα νομοθετική ρύθμιση για την Αλιεία και τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τόνισε ότι θα μπουν 520 εκατομμύρια για το ΕΠΑΛ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και του περιβάλλοντος, του προγράμματος του αλιευτικού χώρου κ.ά.

Σημείωσε ωστόσο ότι ο χώρος του ψαριού πάσχει από έλλειψη οργάνωσης, σε αντίθεση με τη φυτική ή τη ζωική παραγωγή, τόνισε ότι η νομοθεσία προβλέπει πως οι αλιεργάτες ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και στις μεταποιητικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, στο ΙΚΑ. Παραδέχτηκε ότι ο χώρος των ιχθυοκαλλιεργειών αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του υπερδανεισμού των επιχειρήσεων, αλλά σημείωσε πως θα παραμείνει το 24% ΦΠΑ, στο ψάρι.

Άννα Στεργίου