Brexit και ΕΕ: Παίγνιο θετικού αθροίσματος

γράφει η Ειρήνη Σωτηροπούλου, δημοσιογράφος Euractiv Ελλάδος

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος διεθνών και ευρωπαϊκών ζητημάτων ερμηνεύτηκαν από τη σκοπιά της θεωρίας παιγνίων, η οποία φαίνεται να εξηγεί εν μέρει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δημιουργώντας ένα βασικό ερώτημα: Τελικά, ποιος είναι ο νικητής;

Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα πρέπει να πυροδοτούν τον ανταγωνισμό, αλλά να θεωρούνται ως πρακτική που στοχεύει στην άμεση επίλυση προβλημάτων και η τελική συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Επομένως, με όρους θεωρίας παιγνίων, οι συνομιλίες θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως παίγνιο θετικού –και όχι μηδενικού– αθροίσματος, καθώς η προσέγγιση αυτή ενθαρρύνει μια περισσότερο συνεργατική συμπεριφορά και οδηγεί στην αναζήτηση τομέων κοινού ενδιαφέροντος, αποτρέποντας την αδιαλλαξία.

Το άρθρο 50, που αφορά στην κατανομή του κόστους, δεν αποτελεί διαφοροποιημένη πρακτική, παρά ένα μόνο βήμα προς τη σφυρηλάτηση μιας διαρκούς, βιώσιμης σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναμφίβολα, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πρόκειται να επηρεάσει καθοριστικά τους δύο εταίρους, είτε μέσω της μετάβασης σε νέες διευθετήσεις, είτε μέσω της λιγότερο ολοκληρωμένης ενοποίησης της αγοράς που θα προκύψει, ανεξάρτητα από το είδος της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματευτές οφείλουν να θυμούνται ότι η εξεύρεση ενός διαφανούς και δίκαιου τρόπου κατανομής του κόστους της νέας σχέσης θέτει το υπόβαθρο για μελλοντικές συζητήσεις. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να διαφανεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν το σχέδιο της Βρετανίας θα τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.