Brexit και… πεταλούδες

γράφει ο Νίκος Λάππας

Οι μεγάλοι παραγωγοί των πεδινών περιοχών να ασχολούνται με την προβατοτροφία και εκείνοι των ορεινών με… τις πεταλούδες. Έτσι προσδιόριζε το αναπτυξιακό της σχέδιο η νέα υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Το 62% των νέων αγροτών της Βρετανίας προτιμά Brexit

Σήμερα διαβεβαιώνει τους αγρότες ότι «όλα βαίνουν καλώς» και ότι θα καλύπτονται από τα προνόμια της ΕΕ για τουλάχιστον μία διετία. Εκείνο, όμως, που τους ανησυχεί είναι η παλαιότερη ρητορική της υπουργού για την ανάγκη πλήρους κατάργησης της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα.

Οι Βρετανοί αγρότες, που υπερψήφισαν το Brexit και αποτελούν μόλις το 1% της κοινωνίας, κατάλαβαν μάλλον αργά πόσο ευάλωτοι είναι. Ότι τα 3,7 δισ. λίρες, που λαμβάνουν ως συνολική ενίσχυση από την ΚΑΠ, διαμορφώνοντας το 55% του εισοδήματός τους, είναι μάλλον επισφαλή. Αν τα παραπάνω είναι φόβοι, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών μετράει ήδη πραγματικές επιπτώσεις. Σε πρόσφατη έρευνα, του πιο έγκυρου ίσως μέσου του κλάδου, όπου συμμετείχαν 300 επιχειρήσεις, οι απόψεις που κατεγράφησαν προκαλούν προβληματισμό: Μία στις τρεις επιχειρήσεις εξετάζει τις διαδικασίες μεταφοράς της έδρας εκτός Βρετανίας, ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις έχει ήδη μειωμένη ζήτηση παραγωγής. Το κλίμα εμπιστοσύνης καταρρέει: Το 75% των συμμετεχόντων εκφράζει φόβους μεγάλης ρευστότητας της ισοτιμίας της λίρας, ενώ ένα ποσοστό, που ανέρχεται στο 60% περίπου, δήλωσε ότι αναθεωρεί τις πολιτικές επενδύσεων και προσλήψεων.

Όλα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του Brexit, που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ευρώπη, θα είναι πολύ μεγάλες.