CALF: Εμφυσώντας τη στόφα του ηγέτη στους αγρότες του μέλλοντος

Ο διευθυντής Εκπαίδευσης του California Agricultural Leadership Foundation, Dr. Michael W. Thomas, μιλά στην «ΥΧ»

CALF: Εμφυσώντας τη στόφα του ηγέτη στους αγρότες του μέλλοντος
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Επίσκεψη στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποίησε τμήμα του California Agricultural Leadership Foundation, μιας οργάνωσης που δημιουργεί «ηγέτες» στον αγροτικό κλάδο διαμέσου του προγράμματος εκπαίδευσης California Agricultural Leadership Program. Η «ΥΧ» άδραξε την ευκαιρία και ήρθε σε επαφή με τον διευθυντή Εκπαίδευσης του CALF, Dr. Michael W. Thomas, ο οποίος μίλησε για το πρόγραμμα καταρτισμού και την ελληνική εμπειρία.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το πρόγραμμά σας;

Πρώτη προτεραιότητα είναι η επιλογή και η εκπαίδευση ανθρώπων του χώρου, ώστε να αναχθούν σε καλύτερες «φωνές» για τη γεωργία γενικότερα. Το πρόγραμμα ηγεσίας περιλαμβάνει 12 εντατικά σεμινάρια, παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης ανώτατων στελεχών και αναθέσεις μεταξύ των σεμιναρίων. Επίσης, περιλαμβάνονται 15ήμερα ταξιδιωτικά σεμινάρια στο τέλος της 17μηνης εκπαιδευτικής περιόδου. Παγκόσμια ζητήματα που διερευνώνται από πρώτο χέρι αφορούν την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, την εκπαίδευση, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Τα ταξίδια χρησιμεύουν ως πρακτική άσκηση, όπου τα μαθήματα ηγεσίας εφαρμόζονται μακριά από τη ζώνη άνεσης των συμμετεχόντων.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της πολιτείας της Καλιφόρνια, όπου δραστηριοποιείστε, και της Ελλάδας;

-Διαφήμιση-

Παρατηρούνται πολλές ομοιότητες σχετικά με τον τομέα της γεωργίας, εξαιτίας του παρόμοιου κλίματός μας. Αυτό συνεπάγεται ζητήματα νερού που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αμφότεροι, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των υδάτινων πόρων και την αποδοτικότητα, αλλά και ομοιότητες σχετικά με εργασιακά και ρυθμιστικά θέματα, μια και τα πρότυπα της ΕΕ προσομοιάζουν με τα δικά μας. Η βασική διαφορά έγκειται στη μεγαλύτερη κλίμακα των δραστηριοτήτων στην Καλιφόρνια, σε σύγκριση με τις ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Θα μπορούσε η γενικότερη ιδέα του προγράμματος να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα;

Η ιδέα της ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων, με στόχο τη μεγαλύτερη επιρροή, όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής, μπορεί να μεταφερθεί και να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε τόπο. Σε όλο τον κόσμο, οι γεωπόνοι και οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοια ζητήματα, ως εκ τούτου το να τους εκπαιδεύεις, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διαμορφώσουν πολιτική, είναι σημαντικό. Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν συγγενή προβλήματα με τη δική μας, ενώ άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτουν προγράμματα αγροτικής ηγεσίας. Ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην Ελλάδα.

CALF: Εμφυσώντας τη στόφα του ηγέτη στους αγρότες του μέλλοντοςΉταν παραγωγική η επίσκεψη στην Ελλάδα, όσον αφορά την ανταλλαγή γνώσης;

Ήταν περισσότερο μια πολιτιστική εμπειρία (σ.σ. αξιολόγηση του προσφυγικού ζητήματος και τρόπου διαχείρισής του), στο πλαίσιο της ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων, παρά ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφορίας. Παρ’ όλα αυτά, η αλληλεπίδρασή μας με καθηγητές και φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και άλλους εκπροσώπους του γεωργικού κλάδου, ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και κατατοπιστική. Πιστεύω ότι αναπτύχθηκαν κάποιοι δεσμοί που θα διατηρηθούν.

To CALF είναι μη κερδοσκοπική κοινωφελής οργάνωση, που δρα σε συνεργασία με τέσσερα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια. Το πρόγραμμα  CALP, υποστηρίζει τη μεγαλύτερη συνεχιζόμενης λειτουργίας εκπαιδευτική εμπειρία κατάρτισης ηγετών στις ΗΠΑ, το οποίο στο είδος του θεωρείται το κορυφαίο πρόγραμμα στον κόσμο. «Για περισσότερα από 45 χρόνια, το CALP παρέχει μια προηγμένη εμπειρία ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων για ανερχόμενα στελέχη του αγροτικού τομέα», επισημαίνει ο Dr. Thomas.

-Διαφήμιση-
Delegate