Περισσότερα μέτρα υπέρ του κλάδου των φρουτολαχανικών ζητά η COMAGRI

Παρά τα διάφορα μέτρα στήριξης από πλευράς Κομισιόν, η απώλεια της ρωσικής αγοράς λόγω του εμπάργκο δεν έχει αντικατασταθεί επαρκώς από άλλους εναλλακτικούς εξαγωγικούς προορισμούς για τα φρούτα και τα λαχανικά της ΕΕ. Αυτό παραδέχτηκε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI), Τσέσλαφ Άνταµ Σιεκιέρσκι, στις 15 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία ζητούνται να δοθούν απαντήσεις για το αν θα ληφθούν περισσότερα μέτρα και πώς θα αντισταθμιστούν οι απώλειες για τον κλάδο, δεδομένης της επέκτασης του ρωσικού εμπάργκο μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σημειώνεται ότι, από πλευράς Κομισιόν, έχουν γίνει τα εξής:

  1. Έκτακτα μέτρα παρέμβασης στην αγορά, συνολικού ύψους 419 εκατ. ευρώ, μέσω αποσύρσεων 1,7 εκατ. τόνων φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι σε ισχύ μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2018. Επιπλέον, στήριξη σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία για απόσυρση ροδάκινων και νεκταρινιών. «Τα προσωρινά αυτά μέτρα παρέμβασης στην αγορά δεν αποτελούν πανάκεια για προβλήματα υπερπαραγωγής, για τα οποία απαιτούνται διαρκείς λύσεις», τόνισε ο Χόγκαν.
  2. Προγράμματα προώθησης σε σχολεία (φιλανθρωπίες, ζωοτροφές, κομποστοποίηση, μεταποίηση) για τα οποία κινητοποιούνται 250 εκατ. ευρώ ετησίως.
  3. Προγράμματα προώθησης που θα ενισχύσουν, σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας, τις εξαγωγές. Ο ίδιος, όπως ανέφερε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, «εργάζεται για το σταδιακό άνοιγμα νέων αγορών» μέσω της άρσης υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών φραγμών ειδικά στην Ασία (Κίνα, Ινδία και Βιετνάμ) και στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά).

Τέλος, ο επίτροπος τόνισε ότι τα αγροδιατροφικά προϊόντα αντιστοιχούσαν σε 1,7 δισ. ευρώ για το 2016/2017 στην αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ, ποσό που υπερβαίνει αυτό του 2014, όταν τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο. Όμως, «τα εξαγωγικά αυτά νούμερα δεν παρέχουν ουσιαστική παρηγοριά για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών, οι οποίοι συνεχίζουν να υποφέρουν και να χρειάζονται στήριξη», κατέληξε ο Χόγκαν.