Σ. Δανέλλης: Καταγγέλλει όργιο αυθαιρεσιών στη Χρυσή

Σ. Δανέλλης: Καταγγέλλει όργιο αυθαιρεσιών στη Χρυσή

Τουριστικοί οδηγοί ή και δημοσιογράφοι  το κατατάσσουν ως μια από τις ωραιότερες περιοχές του πλανήτη. Την ίδια στιγμή αυτό το μικρό νησάκι – θησαυρός, η Χρυσή, όπως καταγγέλλεται, έχει φτάσει στα όρια του, λόγω τουρισμού, αυθαίρετης δόμησης και της μη εφαρμογής της νομοθεσίας, όπως καταγγέλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης.

Το συγκεκριμένο νησί (Γαϊδουρονήσι το ονομάζουν οι ντόπιοι) με τα υπέροχα ακρογιάλια (Μπελεγρίνα, Βλυχάδια, Βάγκες, Χατζηβόλακας κ.ά.) πέρα από πολύτιμος και προστατευόμενος βιότοπος και αρχαιολογικός χώρος είναι περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Επανειλημμένα έχει μπει σε ξένους οδηγούς λόγω της «χρυσής» άμμου κι είναι από τα μέρη που έχουν τα περίφημα κεδροδάση. Μάλιστα, παρά τις όποιες ενέργειες, δεν επιτρέπεται να μείνει κάποιος εκεί εξαιτίας της νομοθεσίας, καθώς ακόμη και οι επισκέπτες πηγαινοέρχονται με καραβάκια, αφού βρίσκεται σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων από την Ιεράπετρα, τη νοτιότερη πόλη της Κρήτης. Στην πράξη βεβαίως, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανεφάρμοστο. 

Μ΄ επίκαιρη ερώτησή του, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο κ.Δανέλλης καταγγέλλει την περιβαλλοντική ρύπανση και τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και παρανομίας σημειώνοντας πως αυθαίρετες ενέργειες ιδιωτών αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το νησί, που υφίσταται σημαντική υποβάθμιση.

«Η αυθαίρετη εμπορική και τουριστική εκμετάλλευση της νήσου έχει επιφέρει τεράστια καταστροφή, η οποία διογκώνεται συνεχώς ενώ θα έπρεπε ήδη να γίνεται λόγος για υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο αριθμός επισκεπτών στο νησί και κάθε είδους έργων και δραστηριοτήτων να εκτελούνται κατόπιν έγκρισης και κυρίως να συμφωνούν ρητά με τα όσα προβλέπονται από το θεσμοθετημένο καθεστώς των περιοχών Natura 2000», επισημαίνει ο βουλευτής.

Συγκεκριμένα, λέει, έχει διαπιστωθεί σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση και καταστροφή της χλωρίδας από αυθαίρετες ενέργειες ιδιωτών (κατασκευές, υπαίθριο εμπόριο, κατάληψη δημόσιας περιουσίας, χρήση αιγιαλού παραλίας και θάλασσας, διάνοιξη οδών, μηχανοκίνητα οχήματα, επίχωση όχθης υγροτόπου, πλημμελή διαχείριση απορριμμάτων  κ.ο.κ.), με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον. 

Αναφέρεται μάλιστα και σε έγγραφο – πόρισμα (154976/28931/2017) του Συνηγόρου του Πολίτη που έχει σταλεί προς τα αρμόδια Υπουργεία στις 4/7/2017 και λεπτομερέστατα παρουσιάζεται συνεχιζόμενη σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση από ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Ως εκ τούτου, καταγγέλλονται παράνομες κατασκευές, μη σύννομη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται από τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης κατά παράβαση του ΠΔ για τους νησιωτικούς Υγροτόπους.

Καλεί, δε, τους συναρμόδιους υπουργούς να διερευνήσουν το θέμα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες  για το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, την αποκατάσταση και προστασία της νήσου Χρυσής αλλά και να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να συσταθεί επιτέλους ο προβλεπόμενος Φορέας Διαχείρισης της περιοχής.