Από σήμερα οι δασμοί-αντίποινα της ΕΕ στις ΗΠΑ

Και με ελληνικό «ok» αγροτικά προϊόντα στον κατάλογο. Ανησυχία από τους φορείς

eksagoges-simfonies-eleutherou-emporiou

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα επανεξισορρόπησης-αντίμετρα που αποφάσισε να επιβάλει η ΕΕ στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Πρόκειται για την επιβολή δασμών σε συγκεκριμένα προϊόντα, αξίας 2,8 δισ. ευρώ, στα οποία, εκτός από τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, περιλαμβάνονται και δεκάδες αγροτικά προϊόντα.

Εκπρόσωποι κλαδικών φορέων της Ελλάδας από τον χώρο της αγροδιατροφής εξέφρασαν άμεσα τον προβληματισμό τους για την ένταξη και αγροτικών προϊόντων στον κατάλογο, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη και του Έλληνα επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγείρεται να υπάρξει απάντηση από την πλευρά των ΗΠΑ με επιβολή νέων δασμών σε αγροτικά προϊόντα της ΕΕ. Η κομπόστα, οι επιτραπέζιες ελιές, τα φρούτα, τα κρασιά και η φέτα είναι από τα ελληνικά προϊόντα που θα πληγούν καίρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ένταξη αγροδιατροφικών προϊόντων «είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την απάντηση των ΗΠΑ με επιβολή δασμών σε επόμενη φάση σε αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ», προειδοποιεί η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), με έγγραφό της προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Επισημαίνει πως οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ και συνεισφέρουν στο εισόδημα 10.000 αγροτικών οικογενειών. Μεταξύ άλλων, τονίζει πως η κονσέρβα ροδάκινου θα είναι στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση επιβολής αντιποίνων από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν για την Καλιφόρνια, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας στηρίζει τον τομέα και το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διατηρεί δασμούς 18%, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για να περιορίσει τις εισαγωγές.

Τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση αντιποίνων από τις ΗΠΑ έκρουσε ο Σύνδεσμος των Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών, Incofruit Hellas, με έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ζητήθηκε η γνώμη των φορέων «εκ των υστέρων». Ζητά την απάλειψη όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων από τον εν λόγω κατάλογο. Μεταξύ άλλων, επικαλείται την προηγούμενη παρόμοια εμπειρία με τη Ρωσία και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, τονίζοντας ότι για να αποφευχθεί αντίστοιχη αντίδραση των ΗΠΑ, που θα αφορά επιβολή δασμών σε αγροτικά προϊόντα, «θα πρέπει τα οποιαδήποτε μέτρα της ΕΕ να μην περιλαμβάνουν στον κατάλογό τους αγροδιατροφικά προϊόντα, ίσως μόνο βιομηχανικά έναντι βιομηχανικών, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες αυτών του εμπάργκο της Ρωσίας, χωρίς να υπάρχουν, ως γνωστόν, ανάλογες γειτονικές χώρες προς τις ΗΠΑ (όπως Λιθουανία, Μολδαβία, Εσθονία, Σερβία) που να απαλύνουν το μέγεθος των επιπτώσεων».

«Όπως ενημερώσαμε εγγράφως και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί για την ΕΕ έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης, με τεράστια συμβολή στην ευρωπαϊκή οικονομία και το αγροτικό εισόδημα. Για την αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων (π.χ. πρόσφατη επιβολή δασμών στις ισπανικές επιτραπέζιες ελιές κ.ά.) στις εξαγωγές των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ και τους εμπλεκόμενους στον κλάδο (αγρότες, εξαγωγικές επιχειρήσεις κ.ά.), προτείνουμε την εξαίρεση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα από την επιβολή δασμών της ΕΕ στα προϊόντα των ΗΠΑ», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), Νέλος Γεωργούδης.