Δεν καταλαβαίνει από ψεκασμούς ο δάκος στη Θάσο

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί στο νησί της Θάσου με την επιδρομή του δάκου που δεν υποχωρεί ούτε με ψεκασμούς.

Από την άλλη, μεγάλη μερίδα των ελαιοπαραγωγών εγκαταλείπουν τις προσπάθειες να σώσουν την παραγωγή. «Λόγω κρίσης οι αγρότες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την παραγωγή, άφησαν τα κτήματά τους στο έλεος του θεού και δεν καλλιεργούν σωστά. Αυτή τη στιγμή στη δακοκτονία έχω πέντε Αλβανούς, δεν υπάρχει κανείς ντόπιος. Η συνολική καταστροφή που προκλήθηκε από τον δάκο θ’ αποτυπωθεί τον Σεπτέμβρη», περιγράφει ο πρόεδρος στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ραχωνίου Θάσου Βασίλης Ζαγοριανός.

«Ράντισα επιπλέον τις ελιές πριν δυο μέρες και βρήκα 100 δάκους στην παγίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι η υγρασία ευνοεί τον δάκο και η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ξηρασία, υπάρχουν σημεία, όπως είναι οι λαγκαδιές, που διατηρούν υγρασία  άρα επιτρέπουν την εμφάνισή του. Στα προβλήματά τους συγκαταλέγεται η απαγόρευση που θέτουν ορισμένοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων των ψεκασμών, παρά το ότι είναι καθόλα νόμιμοι.

Ο γεωπόνος Θεόδωρος Μανιταράς της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Καβάλας, υπεύθυνος δακοκτονίας στην Θάσο, μετέφερε στο ypaithros.gr ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με τον δάκο σε όλη την Θάσο και παρόλο που τα φάρμακα που χρησιμοποιούν για ράντισμα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο αποφεύγουν τους ψεκασμούς κοντά στις ξενοδοχειακές μονάδες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν γίνει μέσα σε ελαιώνες. Οι ξενοδόχοι επιλέγουν να σεβαστούν την ηρεμία των  πελατών τους και ν’ αφήσουν στην  άκρη την προστασία των ελαιόδεντρων. Από την πλευρά τους ως υπηρεσία καταβάλουν κάθε προσπάθεια ν’ αντιμετωπίσουν την επιδρομή του δάκου, πλην όμως το προσωπικό είναι ελάχιστο γι’ αυτό και υπάρχει η συνδρομή ιδιωτών. Οι αγρότες πληρώνουν από την τσέπη τους συχνά μεροκάματα για το ράντισμα, γιατί βλέπουν την παραγωγή να καταστρέφεται.

  • Mαρία Αμπατζή