Δέσμευση παγκόσμιας καταστολής της παράνομης αλιείας τόνου

Διαβούλευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης αλιείας του τόνου και του ξιφία

Πριν από μερικές μέρες, 48 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων εμπόρων λιανικής πώλησης και αλιευτικών εταιρειών από ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα τόνου, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να εξαλείψουν την παράνομη αλιεία και την καταναγκαστική εργασία στον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κατά την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, παρουσιάστηκε η διακήρυξη του 2020 για την ανιχνευσιμότητα των αλιευμάτων τόνου (Tuna 2020 Traceability Declaration). Στόχος της δράσης, η οποία υποστηρίζεται από 18 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είναι να εμποδίσει την είσοδο του παράνομου τόνου στην αγορά.

Ο συνολικός τζίρος του κλάδου αγγίζει τα 150 δισ. δολάρια. Με την κίνησή τους αυτή, θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις αλιευτικές εταιρείες, τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές, ότι το δίκτυο βρίσκεται κοντά στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας τόνου και της καταναγκαστικής εργασίας.

Στη δράση συμμετέχουν ως εταίροι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, κυβερνήσεις και ερευνητικά ιδρύματα. Όλοι μαζί θα συνεργαστούν για την εξασφάλιση των δεδομένων που απαιτούνται για τη συνολική παρακολούθηση των ωκεάνιων πόρων. Η πλήρης ανιχνευσιμότητα των αποθεμάτων και η εξάλειψη των παράνομων δραστηριοτήτων έχουν καταστεί εφικτές μέσω νέων τεχνολογιών, με πρακτικές δορυφορικής παρακολούθησης, μεταξύ άλλων.

Ο τόνος είναι ένα από τα πιο υπεραλιευμένα είδη ψαριών παγκοσμίως. Ετησίως, η λαθραία αλιεία αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 26 εκατομμυρίων –μετρικών– τόνων ψαριών, ή αλλιώς… 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.