Υποχωρεί το Diabrotica, ανακούφιση στη Δράμα

diabrotica-kalampoki

Υφεση παρουσιάζει συγκριτικά με πέρυσι η εμφάνιση του εντόμου Diabrotica στο καλαμπόκι Δράμας, μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά. «Φέτος, οι παγίδες μας συλλαμβάνουν άτομα, υπάρχει πληθυσμός, αλλά δεν είναι αυτός που καταγράφηκε πέρυσι. Είναι χαμηλότερος κι αυτό αποδίδεται στη μεγάλη αμειψισπορά που έγινε, ειδικά στην επίμαχη περιοχή κοντά στα Τενάγη» περιγράφει στην «ΥΧ» ο Κωνσταντίνος Σίμογλου, γεωπόνος του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στη ΔΑΟΚ Δράμας. Εξηγεί ότι η επιλογή ορισμένων παραγωγών να ψεκάσουν δεν φέρνει ωφέλεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αξιολογώντας την περασμένη κρίσιμη χρονιά, παραπέμπει σε στατιστικά συμπεράσματα. «Οι πολύ υψηλοί πληθυσμοί ενηλίκων στα Τενάγη δεν έκαναν αυτοί τη ζημιά, αλλά τα ανήλικα έντομα, που βρίσκονται στις ρίζες. Εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα, καθώς προκαλεί πλαγιάσματα. Φέτος, που οι πληθυσμοί είναι χαμηλότεροι, δεν υπάρχει καμία απολύτως επίδραση στην καρπόδεση».

Αμειψισπορά

Οι εκτάσεις αραβοσίτου στην ΠΕ Δράμας το 2017 ήταν 84.491 στρέμματα. Το 2018, κατ’ εκτίμηση από την ΕΑΣ Δράμας, η μείωση των εκτάσεων είναι της τάξης του 20% σε επίπεδο νομού, λόγω της αντικατάστασης μέρους του αραβόσιτου από ηλίανθο, βαμβάκι και χειμερινά σιτηρά. Ο κ. Σίμογλου διευκρινίζει ότι στη συμμόρφωση των παραγωγών συνετέλεσαν οι χαμηλές τιμές του προϊόντος και η έντονη λειψυδρία. «Οι παροχές των αρδευτικών δικτύων ήταν πολύ χαμηλές και οι υπόγειοι υδροφορείς στα Τενάγη ήταν πολύ χαμηλά. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το Diabrotica, συνέδραμαν ώστε η παραγωγή να είναι μειωμένη».

Η ΦΕΤΙΝΗ χρονιά είναι καλή για το καλαμπόκι στη Δράμα, λόγω της επάρκειας νερού στα αρδευτικά δίκτυα από τις βροχές στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.
Η φετινή χρονιά είναι καλή για το καλαμπόκι στη Δράμα, λόγω της επάρκειας νερού στα αρδευτικά δίκτυα από τις βροχές στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Τονίζει ότι οι παραγωγοί οφείλουν να προχωρούν κάθε χρόνο σε 2-3 τουλάχιστον καλλιέργειες, αξιολογώντας θετικά ότι το καλλιεργητικό προφίλ της κάθε περιοχής αλλάζει. Το καλαμπόκι παραμένει κυρίαρχη καλλιέργεια στον νομό και μάλιστα, στο παρελθόν, για ορισμένους ήταν μοναδική επιλογή. «Σε κάποια χωράφια υπήρχε για δεκαετίες. Αυτό είναι απαράδεκτο αγρονομικά και προκαλεί πολλά προβλήματα», επισημαίνει.

Ξάνθη

Στην ΠΕ Ξάνθης, το έντομο έκανε την εμφάνισή του στα ανατολικά πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά φέτος επεκτάθηκε και στις αγροτικές περιοχές Πολυσίτου, Σέλινου, Νέας Κεσάνης, στην ουσία σε όλον το νομό, όπως μας μεταφέρουν από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της τοπικής ΔΑΟΚ. Το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε και στην παρούσα φάση, η εμφάνισή του έχει μειωθεί σημαντικά. Η υπηρεσία ενημέρωσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε αμειψισπορά και καταθέτει στην «ΥΧ» ότι, προς όφελός τους, εκείνοι ανταποκρίθηκαν, γνωρίζοντας ποια προβλήματα προκάλεσε σε άλλες περιοχές της περιφέρειας και δη στην Ανατολική Μακεδονία και τις Σέρρες, την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Στην Ξάνθη, τα τελευταία τρία χρόνια, οι καλλιεργούμενες με καλαμπόκι εκτάσεις κυμαίνονται στα 70.000 στρέμματα.

Στη σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος συνέβαλε το έντυπο οδηγιών που εξέδωσε φέτος η ΔΑΟΚ Δράμας, με την επισήμανση ότι «είναι εφικτή και οικονομικώς αποδεκτή μόνον εφόσον εφαρμόζονται οι Γενικές Αρχές Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, όπως καθορίζονται από τον ισχύοντα νόμο περί Γεωργικών Φαρμάκων».