Διαξιφισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή με φόντο τη ΣΕΚΑΠ

Διαξιφισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή με φόντο τη ΣΕΚΑΠ

Υπερψηφίστηκε από κυβερνητικούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων για τα κόκκινα δάνεια σε έντονα φορτισμένο κλίμα, με οξύτατους τόνους, αλληλοκατηγορίες για διαφθορά με διαξιφισμούς ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ και αλλεπάλληλες διακοπές και παραινέσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της Αρχής από 151 βουλευτές, επί συνόλου 256, ψήφισαν “Όχι”  76, ενώ “Παρών” ψήφισαν 29 βουλευτές. Υπερψήφισαν το νομοσχέδιο βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Ποτάμι, καταψήφισαν βουλευτές από ΝΔ, ΚΚΕ κι  Ένωση Κεντρώων, ενώ 29 βουλευτές από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Χρυσή Αυγή δήλωσαν “Παρών”. 

Η τροπολογία 1027 του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων για κόκκινα δάνεια και έγινε δεκτή από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου κι από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε την αρμοδιότητα του νομοσχεδίου. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από 149 κυβερνητικούς βουλευτές και καταψηφίστηκε από 99 βουλευτές και το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της Αρχής και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία. 

Έντονα φορτισμένο κλίμα μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας

Το έντονα φορτισμένο κλίμα ήταν ενδεικτικό ακόμη και την ώρα της ψηφοφορίας, όπου υπήρξαν λεκτικές εντάσεις μεταξύ βουλευτών κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στα έδρανα. 

Κατά την κυβέρνηση η τροπολογία αφορά στη δυνατότητα των επενδυτών να απαλλάσσονται από πρόστιμα ή χρέη, που υπάρχουν στην επιχείρηση, επί προηγούμενων διοικήσεων και δεν είναι γνωστά στον επενδυτή, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για απαλλαγή με στόχο συγκεκριμένος επιχειρηματίας να αποκτήσει επιχείρηση καθαρή από πρόστιμα για λαθρεμπόριο. Για του λόγου το αληθές η ΣΕΚΑΠ είναι μια πασίγνωστη ελληνική συνεταιριστική εταιρία για τα καπνά της, σημαντική πηγή για τη θρακιώτικη ανάπτυξη, καθώς τα καπνά μπασμά ανατολικού τύπου, είναι γνωστά για την ποιότητά τους κι υπάρχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με τη συνεργασία Ελλήνων παραγωγών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην τροπολογία, που εντάσσεται στον τελωνειακό κώδικα για το λαθρεμπόριο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η άγνοια των αστικώς συνυπεύθυνων για την πρόθεση των χαρακτηρισθέντων  ως κυρίως υπαιτίων της τέλεσης της παράβασης δεν απαλλάσσει αυτούς από την ευθύνη, εκτός αν ήθελε αποδειχθεί ότι οι ανωτέρω, δεν ηδύναντο να έχουν γνώση περί της πιθανότητας τέλεσης της παράβασης».

Αν δηλαδή ο υποψήφιος επενδυτής δεν γνωρίζει τα χρέη, μιας επιχείρησης, τότε δεν ευθύνεται γι’ αυτά (π.χ. πρόστιμα, που δεν του έχουν εμφανιστεί). Αυτή η διάταξη, εν προκειμένω μπορεί στο εξής να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις, που έχουν χρέη και αναζητείται στρατηγικός επενδυτής.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, δεν ακούγονταν ούτε καν οι ψήφοι, λόγω των φωνών μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, σε σημείο να διαμαρτύρεται διαρκώς το προεδρείο, ενώ το προηγούμενο βράδυ υπήρξαν κατηγορίες από πλευράς βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι έκλεισαν τα μικρόφωνα. 

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Με την έναρξη της συζήτησης της τροπολογίας, η οποία υπήρξε και εκπρόθεσμη, διατυπώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες,  ειδικά από τους Βασίλη Κεγκέρογλου, Σπύρο Δανέλλη και από βουλευτές της ΝΔ, που ξιφούλκησαν κατά της κυβέρνησης, για την τροπολογία. Εξαιτίας της τροπολογίας η διαδικασία ενώ ήταν να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27/4 δεν κατέστη δυνατόν.

Με την έναρξη της διαδικασίας την Παρασκευή 28/4 η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ή και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να αποσύρουν την τροπολογία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κι είναι φωτογραφική.  Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, για φωτογραφική τροπολογία, για υποβάθμιση του κοινοβουλίου κ.ά. «Είχατε πει ότι θα εφαρμόζετε λέξη του Συντάγματος», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υποβαθμίζει τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο.

Έντονες αντιπαραθέσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη

Έτσι, ενώ ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, ο σχεδιασμός άλλαξε και μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν είναι ανέφελη η τωρινή λειτουργία του Κοινοβουλίου κι εκείνος θα ήθελε να απαντούν όλοι οι υπουργοί στην ώρα τους. Επεσήμανε όμως ότι ο ίδιος τηρεί απολύτως τη διαδικασία απαντώντας κάθε φορά και σημείωσε ότι επί Σαμαρά, ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός δεν είχε έρθει καν να απαντήσει σε καμία ερώτηση αρχηγού κόμματος στο Κοινοβούλιο, ενώ ο ίδιος έχει απαντήσει όλες τις φορές, που του έχει ζητηθεί. Ο πρωθυπουργός  επεσήμανε πως η τροπολογία κατατέθηκε για να προστατευθούν οι επενδυτές.

Στις διαμαρτυρίες Μητσοτάκη, ο  πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος παίρνοντας το λόγο υποστήριξε ανοιχτά ότι η τροπολογία είναι για τον Ιβάν Σαββίδη, τονίζοντας ότι βουλευτές της ΝΔ, εκλιπαρούσαν τον επιχειρηματία να πάρει τη ΣΕΚΑΠ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι έτσι διευκολύνονται όλοι οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας. Την ίδια πολιτική, την ίδια πρακτική ακολουθείτε, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο αρχηγός της, Βασίλης Λεβέντης, έκανε λόγο για μη συναινετικό κλίμα και πήρε αποστάσεις κι από τους δυο, επισημαίνοντας ότι η τροπολογία μπορεί να έχει ορθό περιεχόμενο, αλλά είναι ασαφής.

Ο Γιώργος Αμυράς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού έκανε λόγο για νυχτερινές τροπολογίες για διαγραφή χρεών προστίμων από λαθρεμπόριο. 

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός  επιβεβαίωσε ότι η τροπολογία αφορά στη ΣΕΚΑΠ, αλλά γίνεται γενικά για τις επενδύσεις. Διευκρίνισε ότι δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο, ότι δεν παύει η ποινική δίωξη κανενός από τις διοικήσεις, οι οποίες συμμετείχαν σε λαθρεμπόριο και βαρύνονται νομικά, απλά προστατεύεται ο επενδυτής, που αγοράζει μια επένδυση.

Μίλησε ανοιχτά για τη ΣΕΚΑΠ και για την ανάγκη να προστατευθούν η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι και τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να περάσει αυτήν την εικόνα και να ψαρέψει σε θολά νερά, γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο, που είναι υπέρ των πολιτών, για τα κόκκινα δάνεια, με στόχο να το υποβαθμίσει.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρανε και το βόδι» και σημείωσε ότι επί των ημερών της γινόταν «λαθρεμπόριο κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων».