Διάλογο ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για την αναμόρφωση της νομοθεσίας ανακύκλωσης

Διάλογο ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για την αναμόρφωση της νομοθεσίας ανακύκλωσης
-Διαφήμιση-
Delegate

Διάλογο από μηδενική βάση ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τις αναγκαίες βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο προς όφελος της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Αυτό ανέφερε στη σημερινή ομιλία του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε ημερίδα για την ανακύκλωση και την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων που συνδιοργανώνει η ένωση μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος: «αναγνωρίζοντας την υποχρέωση της χώρας μας να παρακολουθεί και να συμμορφώνεται διαρκώς στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες εναλλακτικής διαχείρισης, περιβαλλοντικής προστασίας και κυκλικής οικονομίας, τονίζεται με έμφαση ότι κάθε πρόταση νομοθετικής μεταβολής του Ν. 2939/2001 θα πρέπει να πειθαρχεί και να σέβεται, παράλληλα με την εθνική νομική και συνταγματική τάξη, τους κοινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και κανόνες. Να αντλεί πρότυπα και καλές πρακτικές από χώρες και μοντέλα που έχουν διεθνώς αναγνωριστεί για την επιτυχία τους και να μην ακροβατεί σε πειραματισμούς αδόκιμους και ιδεολογικά «προκατειλημμένους», θεσμικά ανίσχυρους και συνταγματικά μη συμβατούς».

-Διαφήμιση-

Επίσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση για κάθε νέο νομοθέτημα, προς βελτίωση του Ν. 2939/2001, όπως και σε κάθε περίπτωση ορθής νομοθέτησης θα έπρεπε απαράβατα να έχει προηγηθεί μελέτη ex post αξιόλογης της εφαρμογής του, κατά τα 15 χρόνια που προηγήθηκαν. Αυτό θα αποτελούσε τη μόνη αντικειμενική απόδειξη για την αναγκαιότητα κάθε προτεινομένης ρύθμισης.

Πηγή: ΑΠΕ