Πρόσω ολοταχώς η κυβέρνηση για διασύνδεση Αγροδιατροφής – Αθλητισμού

Επεξεργάζεται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση παχυσαρκίας - ντόπινγκ

athlitismos-paidia

Σε δημιουργική τροχιά βρίσκονται τα δύο συναρμόδια υφυπουργεία Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τρέξει ένα νέο πρότζεκτ, που αφορά την αθλητική υγιεινή διατροφή, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα για παιδιά και αθλητές και θα επιφέρει προστιθέμενη αξία και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, ωστόσο, πληροφορίες θέλουν οι αρμόδιοι να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, που θα πάρουν σάρκα και οστά μετά το 2018. Ενδιαφέρον για την αθλητική διατροφή επιδεικνύουν και το υφυπουργείο Αθλητισμού, διά του Γιώργου Βασιλειάδη, και το υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διά του Βασίλη Κόκκαλη, για δράσεις Αθλητικών – Υγιεινών Τροφίμων, που θα απευθύνονται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Κεντρικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι οι εξής:

  • Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.
  • Η μείωση των περιστατικών ντόπινγκ και η ανάδειξη υγιεινών προϊόντων υψηλής διατροφικής και ενεργειακής αξίας για αθλητές.
  • Η ανάπτυξη και η ανάδειξη της καλλιέργειας υγιεινών προϊόντων στην ελληνική ύπαιθρο, που θα προτάσσουν και τα παραγωγικά μεγέθη της χώρας και θα έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον.
  • Η σύνδεση των ελληνικών αθλητικών προϊόντων γενικότερα με τον αθλητικό τουρισμό.
  • Η διαρκής έρευνα πάνω σε θέματα αθλητικής διατροφής και συμπληρωμάτων διατροφής, σε συνεργασία και με τους ερευνητικούς φορείς, τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
  • Η ανάπτυξη παραϊατρικών προϊόντων, που βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες ελληνικών βοτάνων, για την ανακούφιση και επούλωση τραυμάτων, κατά τις αθλητικές δραστηριότητες.

Αν και η συζήτηση θεωρείται πρόωρη, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο θεσμικό πλαίσιο, εξετάζονται διάφορα ζητήματα, που έχουν σχέση με τις ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες, στη βάση των αυστηρών κανόνων, που θέτει η ΕΕ για τα τρόφιμα και η Παγκόσμια Επιτροπή για το Αντι-Ντόπινγκ (WADA). Την κύρια αρμοδιότητα θα έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρώτο βιολί το υφυπουργείο Αθλητισμού, ενώ εμπλεκόμενα υπουργεία είναι τα συναρμόδια Υγείας και Παιδείας.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού καλείται να συζητήσει με τις ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες για τα προγράμματα και τις ανάγκες των αθλητών ανά άθλημα. Ήδη, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού έχει γίνει μια πρώτη κουβέντα για την αθλητική υγιεινή διατροφή, ώστε να μετριαστούν και φαινόμενα ντόπινγκ και κυρίως να μειωθεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και κυρίως στα παιδιά.

Στο υπουργείο Υγείας ήδη υπάρχει τεχνογνωσία, διότι έχουν γίνει διατροφικές μελέτες σε σχέση και με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τις Ιατρικές Σχολές, ενώ το υπουργείο Παιδείας στηρίζει πρωτοβουλίες για την αλλαγή διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

Ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά και οι αρμόδιοι εκπρόσωποι φορέων πρέπει να κινητοποιηθούν. Υπάρχει η διάθεση να συνεχιστούν ή και να αξιοποιηθούν έρευνες είτε από Ιατρικές Σχολές είτε από ΤΕΦΑΑ, Γεωπονικά Πανεπιστήμια, Τμήματα Χημείας, ΤΕΙ με αρμοδιότητα στα τρόφιμα, ώστε να υπάρξει η διασύνδεση αυτή, η οποία έμεινε κενό γράμμα εις βάρος και της ελληνικής παραγωγής.

Τα καλάθια του αθλητή…

Το υφυπουργείο Αθλητισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λογική των «καλαθιών της περιφέρειας» εξετάζει τα ενδεχόμενα να κινηθεί κυρίως σε τρία κυρίως επίπεδα, με στόχο να υπάρξει μια νέα αντιμετώπιση κυρίως ως προς ζητήματα ντόπινγκ:

  1. Καλάθι αθλητικών υγιεινών προϊόντων για ερασιτέχνες αθλητές, το οποίο θα περιλαμβάνει προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και θα είναι ευρείας κατανάλωσης για παιδιά που ασχολούνται με ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες ή και για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Πρόκειται για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που ενσωματώνουν τις έρευνες για την υγιεινή διατροφή και βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας: π.χ. περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που αφθονούν στη χώρα μας, με ενεργειακές ή θεραπευτικές ιδιότητες ελαιόλαδο, άπαχο κοτόπουλο, ακτινίδιο κ.ά., τρόφιμα με μειωμένη ζάχαρη και αλάτι κ.ά.
  2. Συμπληρώματα διατροφής – καλάθι αθλητικών υγιεινών προϊόντων για επαγγελματίες αθλητές, το οποίο θα περιλαμβάνει τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης για αθλητές, βάσει και των προπονητικών προγραμμάτων. Το καλάθι αυτό αφορά και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα είναι αποκλειστικά για αθλητική χρήση σε συνεργασία και με εκπροσώπους φορέων υγείας, ώστε να μην τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ντόπινγκ αθλητών. Περιέχει τρόφιμα, χυμούς/ποτά που χαρίζουν ενέργεια με φυσικούς τρόπους και χωρίς παρενέργειες: π.χ. ενεργειακούς χυμούς από ρόδι, μύρτιλλο, ιπποφαές, στέβια κ.ά. Προϊόντα, επίσης, τα οποία θα μπορούν να διακινούνται μέσω φαρμακείου ή ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν ενεργειακό ενδιαφέρον, αλλά όχι στη βάση της χημείας π.χ. ασπράδια αβγών κ.ά. Μερικά ήδη παράγονται στην Ελλάδα, αλλά ο κύριος όγκος προέρχεται από το εξωτερικό.
  3. Καλάθι αθλητικών παραϊατρικών προϊόντων: Αφορά αρωματικά έλαια ή θεραπευτικά βότανα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη φυσική κατάσταση των αθλητών ή στην επούλωση τραυμάτων, στο πλαίσιο και της λαϊκής θεραπευτικής. Πρόκειται για φυσικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη λαϊκή θεραπευτική και μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με την υγεία των αθλητών, οι οποίοι υποφέρουν από τραυματισμούς, εκδηλώνουν ασθένειες λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων, κάνουν ασκήσεις χαλάρωσης κ.ά.