ΘΕΜΑ: Εντείνεται η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια

Πολεμικές συρράξεις και κλιματική αλλαγή οι μεγάλοι «ένοχοι»

Η διατροφική κρίση και η τροφική ανεπάρκεια συνεχίζουν να χτυπούν  
Η διατροφική κρίση και η τροφική ανεπάρκεια συνεχίζουν να χτυπούν  

Περίπου 124 εκατομμύρια άνθρωποι σε 51 χώρες επηρεάστηκαν από την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια μέσα στο 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της «Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Επισιτιστικές Κρίσεις» που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης. Η έκθεση ορίζει ως οξεία διατροφική ανεπάρκεια την πείνα που είναι τόσο σοβαρή, ώστε να θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή ή την απόκτηση των προς το ζην. Αποτυπώνεται, έτσι, μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με την πείνα το 2017 είναι αυξημένος κατά 11 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πόλεμοι και κλιματική αλλαγή οι κύριες αιτίες

Η αυξητική τάση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις μαινόμενες ένοπλες συρράξεις που ταλανίζουν πολλές περιοχές του πλανήτη, επηρεάζοντας καθοριστικά τη ζωή 74 εκατομμυρίων ανθρώπων (σ.σ. 60% επί του συνόλου). Επισημαίνεται ότι σε 18 χώρες, οι 15 από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι πολεμικές συγκρούσεις εξακολουθούν να παραμένουν ξεκάθαρα η βασική αιτία πρόκλησης σφοδρών επισιτιστικών κρίσεων και ανασφάλειας.

Από την άλλη μεριά, οι κλιματικές αλλαγές –κυρίως η ξηρασία– παρατηρείται πως πυροδοτούν σε σημαντικό βαθμό τη διατροφική κρίση σε 23 χώρες, τα 2/3 από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική, με αποτέλεσμα να τεθούν περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε καθεστώς οξείας ανεπάρκειας τροφής. Πιο συγκεκριμένα, οι παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας έχουν οδηγήσει σε συνεχείς κακές συγκομιδές στις εν λόγω χώρες της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής, που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού. «Κοινωνίες ολόκληρες και περισσότερο παιδιά και γυναίκες χρειάζονται διατροφική υποστήριξη σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και απαιτούνται μακράς διάρκειας λύσεις, εάν θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την τάση», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Δύσκολη χρονιά ενόψει

Οι συγκρούσεις πιθανότατα θα παραμείνουν η βασική αιτία των επισιτιστικών κρίσεων και το 2018, επηρεάζοντας το Αφγανιστάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Βορειοανατολική Νιγηρία και την περιοχή της λίμνης Τσαντ, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, τη Λιβύη, το Μάλι και τον Νίγηρα. Η έκθεση αναφέρει ότι η Υεμένη θα συνεχίσει να υποφέρει από τη –με διαφορά– μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για επιδείνωση λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε τρόφιμα, της οικονομικής κατάρρευσης και της εκδήλωσης ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος των ξηρών καιρικών συνθηκών στις γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία αναμένεται να αυξήσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις αγροτικές περιοχές αρκετών αφρικανικών χωρών.

Η αντίδραση της ΕΕ

Σε μια προσπάθεια παροχής στήριξης στους ανθρώπους και τις κοινότητες στις πληγείσες χώρες, η ΕΕ εργάζεται για την εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που βασίζεται στην ενσωμάτωση της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, αλλά και τη συνδρομή στην οικοδόμηση της ειρήνης. Για την υλοποίησή της, υποστηρίζει δράσεις για τη βελτίωση της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας και της βιώσιμης γεωργίας σε περισσότερες από 60 χώρες, παρέχοντας περίπου 8,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Εντείνεται η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλειαΌπως επισημαίνει σε μήνυμά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης: «Η πείνα και η ανεπάρκεια τροφής είναι μάστιγα για εκατομμύρια ανθρώπινων ζωών σε όλον τον κόσμο. Απέναντι στον ανθρώπινο παράγοντα και στις φυσικές καταστροφές, πρέπει να διαμορφώσουμε μια πιο ισχυρή και στρατηγική παγκόσμια αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης. Η Παγκόσμια Έκθεση είναι ένα καίριας σημασίας εργαλείο, προκειμένου να θέσουμε ένα ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό πλέγμα σε εφαρμογή και να υποστηριχθούμε σε μια ενωμένη μάχη ενάντια στην πείνα».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νέβεκ Μίμικα, πρόσθεσε: «Η ενίσχυση του παγκόσμιου διαλόγου, ο κοινός σχεδιασμός και οι συντονισμένες απαντήσεις θα επιτρέψουν στην ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους της να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις πρωταρχικές αιτίες των επισιτιστικών κρίσεων».

Μένει, λοιπόν, να δούμε αν η συντονισμένη αυτή δράση μπορεί να επιφέρει θετικές εξελίξεις, βάζοντας επιτέλους «φρένο» στην ολοένα εξαπλούμενη πείνα.

των Νίκου Γαργαλάκου, Μελίνας Ζιάγκου