Διαχείριση της ΚΑΠ μέσω διαστημικής τεχνολογίας

Τη διαχείριση της ΚΑΠ μέσω διαστημικών δεδομένων ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας για τη βελτίωση των ελέγχων και των ελεγκτικών μηχανισμών της ΚΑΠ, καθώς και τη μεγιστοποίηση της χρήσης της στον αγροτικό τομέα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ΕΕ, η χρήση των διαστημικών δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικούς, δραστικούς και ακριβείς ελέγχους.

Οι δορυφόροι, οι κάμερες και άλλα διαστημικά τεχνολογικά μέσα, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά και τις επενδύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τα επόμενα 10 με 15 χρόνια περισσότερους από 30 δορυφόρους, οι οποίοι θα εντάσσονται στα προγράμματα Galileo και Copernicus. Το δεύτερο πρόγραμμα παρέχει δεδομένα που μπορούν να αναλυθούν από αγρότες μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι ο διαστημικός τομέας της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει μπροστά στις ταχέως μεταβαλλόμενες καινοτομίες που πραγματοποιούνται στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ θα υπάρξουν και οι πόροι που θα βοηθήσουν τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Δορυφορικές εικόνες μέσω κάμερας

Προς αυτή την κατεύθυνση της χρήσης των διαστημικών δεδομένων έχουν αρχίσει να κινούνται ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν αντιληφθεί τη δύναμη του συγκεκριμένου τομέα. Κάμερα τοποθετημένη σε drone που μπορεί να ανιχνεύσει και την παραμικρή λεπτομέρεια στο χωράφι, μέσω δορυφόρου, είναι ένα από τα παραδείγματα. Η ιδιωτική εταιρεία, στην οποία ανήκει, την κατασκεύασε μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Αυτήν τη στιγμή, η συγκεκριμένη κάμερα, με το όνομα «ButterflEYE LS», χρησιμοποιείται στη Δανία για έρευνα στη βιοποικιλότητα, στην Αυστραλία για έρευνα στον αγροτικό τομέα και στην Ιταλία για την παροχή δεδομένων στους αγρότες.

Η συγκεκριμένη κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει λεπτομέρειες τεσσάρων με πέντε εκατοστών, ενώ έχει τη δυνατότητα να διακρίνει προβλήματα τα οποία το γυμνό μάτι ή ακόμα και άλλου είδους κάμερες αδυνατούν.

Η κάμερα ζυγίζει 400 γρ. και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ώστε να μεταδώσει μετρήσεις για τη γεωργία ακριβείας. Η εταιρεία αναφέρει πως η κάμερα μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη δασών, τη διαχείριση αποβλήτων καθώς και της μόλυνσης.