Διαχειρίσιμες (;) οι οικονομικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο

Θολό τοπίο για τις εξαγωγές τροφίμων

Διαχειρίσιμες οι οικονομικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο

Η απαγόρευση εισαγωγής από τη Ρωσία ενός μεγάλου φάσματος γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, προερχομένων από τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, φαίνεται να είχε στο σύνολό της αρνητικές επιδράσεις στις οικονομίες των χωρών αυτών, αλλά περιορισμένες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στη Μόσχα, το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής Gaidar σε δελτίο οικονομικών εξελίξεων δημοσίευσε ανάλυση για τις αλλαγές που σημειώθηκαν στις ροές των προϊόντων και τροφίμων μετά το ρωσικό εμπάργκο. Στην ανάλυση – άρθρο αναφέρεται ότι οι εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία από τις χώρες που εμπίπτουν στο εμπάργκο μπορεί να μειώθηκαν κατά 66% το 2015, σε σχέση με το 2013, αλλά η συνολική αξία των εξαγωγών τροφίμων των χωρών αυτών μειώθηκε μόλις κατά 7%. Η, δε, μείωση οφείλεται πιθανώς στην πτώση των τιμών των τροφίμων κατά τη δεδομένη περίοδο. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο όγκος των εξαγωγών τροφίμων σε ποσότητα παρουσίασε αύξηση.

Στην περίπτωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο όγκος των εξαγωγών των «απαγορευμένων προϊόντων» σημείωσε αύξηση το 2015 σε σχέση με το 2013, ενώ η μείωση σε αξία οφειλόταν σε πτώση των τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες αυτές, μετά την επιβολή του εμπάργκο, αναζήτησαν και βρήκαν νέες αγορές για να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ενώ βρίσκουν και τον δρόμο προς τη ρωσική αγορά μέσω των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενδεικτικό αυτού είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φρούτων και λαχανικών μεταξύ των χωρών της ΕΟΕ, μετά την επιβολή του εμπάργκο, ο όγκος των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών στην ΕΟΕ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά παρουσίασε αύξηση ακόμα και κατά 2-6 φορές, χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης των προϊόντων αυτών από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

“ΥΧ”