Τι ισχύει για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τι πρέπει να αλλάξει και γιατί

Εκπνέει η προσθεσμία για τους ενδιαφερόμενους

Ενίσχυσης 1,68 εκ. ευρώ στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου

Σε πολλαπλά ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Το ζήτημα είναι αν πράγματι έχει όλες τις απαντήσεις, και αν ο χρόνος φτάνει για να τις δώσει. Η «ΥΧ» δίνει σήμερα τις δικές της απαντήσεις σχετικά με το τι ισχύει σήμερα για τα ΔΣΒ, τι πρέπει να αλλάξει και τι προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο η ΚΥΑ. Πέραν του επιφανειακού αλλά σημαντικού παράγοντα των επιδοτήσεων, που χωρίς τα ΔΣΒ τις… ξεχνάμε, τα πλεονεκτήματα ενός σωστά διαμορφωμένου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των βοσκοτόπων θα είναι πολλαπλά και θα ωφελούν τους κτηνοτρόφους για δεκαετίες.

των Γιάννη Καρτερού, Γιώργου Ρούστα

Η πρόσφατη ΚΥΑ καθορίζει αναλυτικά τις προδιαγραφές και το περιεχόμενο των μελετών διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών (εφεξής ΒΓ). Αρχικά, θα γίνει χωρικός προσδιορισμός και ταξινόμηση των ΒΓ σε βασικές κατηγορίες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των ΒΓ με βάση τα κυριαρχούντα φυτά, τη λιβαδική κατάσταση, τη βοσκοϊκανότητα, το ζωικό κεφάλαιο, τις συνθήκες βόσκησης και τη βοσκοφόρτωση.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα αντικείμενα των μελετών. Θα πρέπει να γίνει καθορισμός και μελέτη των δράσεων, των επεμβάσεων και των έργων στις περιοχές των ΒΓ, ενώ στο τέλος θα γίνει και κατανομή στους κτηνοτρόφους των ΒΓ και εξατομίκευση της χρήσης τους. Οι μελέτες θα είναι πολλές, χρονοβόρες και κοστοβόρες και ο όγκος τους μεγάλος. Θα πρέπει να εκτελεστούν πολλαπλές εργασίες γραφείου και πεδίου, κάτι που απαιτεί εξειδίκευση και οργάνωση σε όλα τα στάδια, γιατί ο χρόνος πιέζει, και κάθε λάθος μπορεί να κοστίσει μήνες διορθώσεων και επανυπολογισμών.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΥΧ που κυκλοφορεί