Διαξιφισμοί στη Βουλή με φόντο την ενέργεια

-Διαφήμιση-
Delegate

Έντονη αντιπαράθεση, υψηλοί τόνοι και ύβρεις ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος , Πάνο Σκουρλέτη και τον προκάτοχό του στο υπουργείο, Γιάννη Μανιάτη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατά τη διαδικασία συζήτησης των ρυθμίσεων, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις, για τις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων  και την ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/30/ΕΕ, που δόθηκε μετά το μεγάλο περιβαλλοντικό ατύχημα από πετρελαϊκή εταιρία στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και ορισμένες ρυθμίσεις για τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Ενώ η συζήτηση αρχικά κυλούσε ήρεμα και φάνηκε να υπάρχει ευρεία συναίνεση από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΟΤΑΜΙ κι Ένωση Κεντρώων,  τελικά το κλίμα δυναμιτίστηκε με αφορμή το σχόλιο του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη: «Όταν σας ακούω έχω την εντύπωση ότι αυτός ο τόπος μου δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει η προ Μανιάτη και η μετά Μανιάτη εποχή στο υπουργείο Περιβάλλοντος».

«Είναι σαν να λέμε πριν την μεταπολίτευση και μετά την μεταπολίτευση εποχή», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα κενό.  «Άκουσα με τρόμο όσα είπε ο κ. Μανιάτης», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος για το θέμα των ενεργειακών επιθεωρητών και σημείωσε πως δεν μπορεί να τον αναλάβει άλλος από δημόσιο λειτουργό , όχι λόγω κρατικίστικης αντίληψης αλλά γιατί έχει οιονεί και ανακριτικό έργο».

Αναφερόμενος στο θέμα των πιστοποιημένων ιδιωτών, που έθιξε ο Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι  «αυτά τα λέει και η τρόικα. Μας λέτε να αντικαταστήσουμε τον ελεγκτικό ρόλο του Δημοσίου. Να βάλουμε πιστοποιημένους ιδιώτες και να συρρικνωθεί ο ρόλος του Δημοσίου. Δεν έχουμε αντίληψη κρατισμού αλλά να παίζει το σύγχρονο κράτος ανεξάρτητα τον ελεγκτικό του ρόλο. Εσείς εκφράζετε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό» και τον κατηγόρησε για αποδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού και για ζημιά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Μανιάτης εξανέστη με τις παρατηρήσεις Σκουρλέτη, για καθυστερήσεις, και για τις πτώσεις των διεθνών τιμών, για το θέμα των επενδύσεων αλλά και για τους ιδιώτες ενεργειακούς επιθεωρητές .

Κατηγόρησε τον νυν υπουργό «υβριστή» και πως «ξεπουλά τον εθνικό πλούτο» πως «αντί να υπάρξει ένα ταμείο Νέας Γενιάς κι ένα Ταμείο Συντάξεων, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες «το μόνο που κάνετε είναι να πετσοκόβετε μισθούς συντάξεις, να επιβάλλετε ΕΝΦΙΑ, να ξεπουλάτε τη ΔΕΗ και δεν ντρέπεστε που γελοιοποιείστε; Είστε ένας υβριστής!».

Τον κάλεσε, δε, να παραιτηθεί , διότι θέλει να ξεπουληθούν τα ελληνικά πετρέλαια στις ΗΠΑ ενώ σημείωσε πως οι επενδυτές ενώ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον , δεν εμπιστεύονται τη νυν κυβέρνηση. Τον κατηγόρησε «ή ό, τι δεν ξέρει τι του γίνεται ή πως το ΣτΕ που έχει γνωμοδοτήσει θετικά έχει ξεπουληθεί. Κατηγόρησε τον υπουργό για «παλαιοκομουνιστική, κουβανική και κορεάτικη συμπεριφορά».

Ο Πάνος Σκουρλέτης τον κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι βαρίδι για το ΠΑΣΟΚ, αυτός και κάποιοι άλλοι.  «Ντροπή σας», του είπε και τον ζήτησε να ανακαλέσει. «Δεν ντρέπεστε λίγο, αμετροεπής, είσθε, ψεύτης και υβριστής». Και πρόσθεσε: «Είναι κλασικός υβριστής, λέει συνειδητά ψέματα, ανερυθρίαστα, λέει ψέματα περί παράδοσης του εθνικού πλούτου, Είναι ένα βαρίδι πλέον για το ΠΑΣΟΚ μαζί με δυο τρεις άλλους, που έχουν γίνει δορυφόροι του νεοφιλελευθερισμού».

«Προφανώς παίρνει παράδειγμα από τον κ. Σπίρτζη που όλα τα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ τα έχουν πάρει», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

«Να ζητήσετε συγγνώμη», κάλεσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Στην κόντρα, που ξέσπασε παρενέβη η πρόεδρος της Επιτροπής, Εύη Καρακώστα και ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά το υβρεολόγιο.

Άννα Στεργίου