Δίδαξαν… καινοτομία οι φοιτητές στα φετινά ECOTROPHELIA

Δίδαξαν καινοτομία οι φοιτητές στα φετινά ECOTROPHELIA

Μαθήματα καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα παραδίδουν οι ‘Έλληνες φοιτητές. Τρία καινοτόμα προϊόντα τροφίμων, δια χειρός Ελλήνων φοιτητών, διακρίθηκαν στον διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2016, που επιβραβεύει καινοτόμες ιδέες στον τομεά της βιομηχανίας Τροφίμων. Ο 6ος διαγωνισμός ECOTROPHELIA, που προκηρύσσει στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ανέδειξε την αφρόκρεμα των καινοτόμων ιδεών στον τομέα των τροφίμων.

Στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου ανέβηκε το προϊόν «Veggie it», ένα γευστικό, υψηλής θρεπτικής αξίας γεμιστό μπισκότο με λυοφιλιωμένα λαχανικά και β-γλυκάνη, που δημιούργησαν οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Το «Veggie it», μαζί με το χρυσό βραβείο, εξασφάλισε ένα “εισιτήριο” για το Παρίσι, όπου θα διαγωνιστεί με άλλα καινοτόμα προϊόντα φοιτητών στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA.

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η ομάδα των φοιητητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου / Σχολή Χημικών Μηχανικών για το προϊόν «GR – Eco salad snack».

Πρόκειται για ένα ημι-αφυδατωμένο υγιεινό σνακ με πλούσια γεύση, υψηλή διατροφική αξία και σταθερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το “χάλκινο” απέσπασε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Χημείας για το προϊόν «HALKIDELEAR»,  γευστικές ελιές με μειωμένο αλάτι για όλες τις ομάδες πληθυσμού σε “έξυπνη” συσκευασία σνακ. Επιπλέον, τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το “CRUKIES”, τα ακατέργαστα μπισκότα βρώμης, τα οποία αποτελούν πηγή φυτικών ινών και β-γλυκάνης.

Τέλος, το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το προϊόν “Aegean Puffs”, ένα καινοτόμο  snack, υψηλής διατροφικής αξίας, φτιαγμένο 100% από τοπικές πρώτες ύλες από τα νησιά του Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι φέτος στον ECOTROPHELIA 2016 συμμετείχαν τα προϊόντα 16 ομάδων φοιτητών, αριθμός-ρεκόρ για τα μέχρι σήμερα δεδομένα του διαγωνισμού.

Θ. Τζάκρη: Προτεραιότητα ο αγροδιατροφικός τομέας

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα, συνδέοντας, παράλληλα, την ελληνική έρευνα και καινοτομία με την παραγωγική διαδικασία και τη μεταποίηση τροφίμων εξέφρασε πριν από λίγο η υφυπουργός Βιομηχανίας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Από το βήμα της ειδικής εκδήλωσης για τη βράβευση των νικητών του 6ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “Ecotrophelia 2016” του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), η κυρία Τζάκρη υπογράμμισε οτι κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας. “Στόχος ειναι να αξιοποιήσουμε την έρευνα και την καινοτομία για την παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με βάση την εξαιρετική πρώτη ύλη που προσφέρει η ελληνική γη”, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί τον μόνο δρόμο για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων για την εγχώρια και διεθνή αγορά.

“Οραμα του ΣΕΒΤ είναι μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης και καινοτομίας με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας και η χώρα θα κρατήσει τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της” τόνισε, από την πλευρά του, στη διάρκεια της τελετής βράβευσης ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης.

Ο διαγωνισμός

Σκοπός του εθνικού διαγωνισμού Ecotrophelia είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο

Ο διαγωνισμός στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής (τροφίμων ή ποτών) τα οποία θα παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τελικού προϊόντος, που θα τεθεί σε γευστική δοκιμή.

Ο διαγωνισμός ECOTROPHELIA διεξάγεται σε 2 επίπεδα. Πρώτα σε εθνικό, όπου ο κάθε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει το διαγωνισμό στη χώρα του για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας και στη συνέχεια οι νικητές όλων των χωρών συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «SIAL» στo Παρίσι, στις 16-20/10/2016.

Νατάσα Φραγκούλη