Διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα στα γαλακτοκομικά

Μόνο η φέτα αντέχει

Διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα στα γαλακτοκομικά
Με βάση τα στοιχεία του έτους 2015, το 70% περίπου των εξαγωγών κατευθύνεται κυρίως στη Γερμανία και δευτερευόντως σε Βρετανία και Ιταλία

Τα στοιχεία του ενδοκοινοτικού εμπορίου γαλακτοκομικών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη διεύρυνση του ελλείμματος της Ελλάδας στα προϊόντα αυτά.

Ο σχετικός πίνακας απεικονίζει τις εισαγωγές και εξαγωγές της Ελλάδας με τις άλλες χώρες – μέλη για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και την εξέλιξη μεταξύ 2014 και 2015. Τα στοιχεία αφορούν τα βασικά επεξεργασμένα προϊόντα γαλακτοκομικών διεθνούς εμπορίου, δηλαδή το βούτυρο, τα τυριά και τις τρεις μορφές γάλακτος σκόνης, (αποβουτυρωμένο, πλήρες, ορρός).

Εισαγωγές

 

Α’εξαμ. 2016

2016/2015

2015

2015/2014

ΒΟΥΤΥΡΟ

3953

16%

8305

40%

ΤΥΡΙ

58363

-16%

117145

4%

ΑΠΟΒΟΥΤ.
ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

4382

19%

7659

-17%

ΠΛΗΡΕΣ ΓΑΛΑ

2390

10%

4175

34%

ΟΡΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

2791

34%

4799

-8%

Εξαγωγές

 

Α’εξαμ. 2016

2016/2015

2015

2015/2014

ΒΟΥΤΥΡΟ

80

300%

243

124%

ΤΥΡΙ

31392

9%

55500

4%

ΑΠΟΒΟΥΤ.
ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

529

41%

1079

2%

ΠΛΗΡΕΣ ΓΑΛΑ

104

 

127

115%

ΟΡΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

572

-9%

1013

-18%

Σε ό,τι αφορά το βούτυρο, οι εισαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς εξαμήνου (πρώτο εξάμηνο 2016 προς πρώτο εξάμηνο 2015) 16%, και έτους (2015 προς 2014) 40%. Οι εξαγωγές βουτύρου είναι τόσο περιορισμένες, που ακόμη και μια μικρή αυξομείωση ποσότητας, εμφανίζει μία πλασματική ποσοστιαία εικόνα. Στο προϊόν αυτό, η Ελλάδα είναι η 17η εισαγωγός χώρα και μόλις η 24η εξαγωγός της Ευρώπης των 28 χωρών – μελών.

Το τυρί είναι το πιο εξωστρεφές προϊόν της ελληνικής γαλακτοκομίας, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται και ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης εισάγεται. Όπως απεικονίζεται στον πίνακα, οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς 9% το εξάμηνο, ενώ οι εισαγωγές εμφανίζουν σταθερότητα ή κάμψη.

Η Ελλάδα είναι η 10η εισαγωγική και 12η εξαγωγική χώρα της ΕΕ, δηλαδή εμφανίζει την καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, ο όγκος τυριών που εισάγονται είναι περίπου διπλάσιος από τα τυριά που εξάγονται.

Η εικόνα που εμφανίζουν οι τρεις τύποι σκόνης γάλακτος, δηλαδή του αποβουτυρωμένου, του πλήρους και του ορρού, καταγράφουν έμμεσα το πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας ευρύτερα. Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων ή τροφίμων, και συχνά ελληνοποιούνται.

Το εμπορικό τους ισοζύγιο είναι έντονα ελλειμματικό: Για κάθε ένα κιλό που εξάγεται, εισάγονται περίπου δέκα κιλά από την υπόλοιπη ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τις τάσεις των επιμέρους τύπων γάλακτος σε σκόνη, οι εισαγωγές του αποβουτυρωμένου εμφανίζονται να μειώνονται, αντίθετα με το πλήρες και τον ορρό, όπου οι εξαγωγές αυξάνονται.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προορισμός των εξαγωγών και η προέλευση των εισαγωγών του βασικού γαλακτοκομικού προϊόντος, του τυριού. Με βάση τα στοιχεία του έτους 2015, το 70% περίπου των εξαγωγών κατευθύνεται κυρίως στη Γερμανία, και δευτερευόντως στη Βρετανία και την Ιταλία.

Αντίθετα, οι εισαγωγές προέρχονται κυρίως από Γερμανία και Ολλανδία, αλλά και χώρες όπως η Βουλγαρία και Ρουμανία. Δεδομένου ότι τυρί των Βαλκανικών αυτών χωρών δεν συναντάται συχνά στην αγορά, εικάζεται ότι συχνά ελληνοποιείται και κυκλοφορεί ως φέτα.