Δικαιωμένη αισθάνεται η Philip Morris για την επένδυσή της στην Ελλάδα

Ξεκινάει η παραγωγή των IQOS στην νέα μονάδα της Παπαστράτος
-Διαφήμιση-
Delegate

Για δικαίωση της απόφασης της Philip Morris να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στην ελληνική θυγατρική της κάνει λόγο μιλώντας στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Όπως σημειώνει ο κ. Χαρπαντίδης, όταν ο γνωστός κολοσσός προχωρούσε στην επένδυση στην ουσία πόνταρε σε μια ασταθή οικονομία καθώς η κυβέρνηση της χώρας βρισκόταν ακόμα σε συζητήσεις με τους πιστωτές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Πλέον, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, η εταιρεία αισθάνεται, όπως λέει, «δικαιωμένη» ενώ εκτιμά ότι «το παράδειγμά μας θα το ακολουθήσουν πολλοί άλλοι».

-Διαφήμιση-

Η επένδυση της Philip Morris είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σστην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης το 2009 και είανι ζωτικής σημασίας για την πληγείσα από την πολυετή κρίση οικονομία της χώρας, η οποάι έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 25%. Σύμφωνα με το Bloomberg, η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης χρειάζεται αυτές τις επενδύσεις, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας.

Σύμφωνα με την Enterprise Greece, η επένδυση της Philip Morris συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα της κρίσης, περιλαμβανομένης της επένδυσης των 700 εκατ. ευρώ της Deutsche Telecom το 2016, της επένδυσης των 345 της Dolphin Capital Investors στον τουρισμό το 2013 και του επενδυτικού σχεδίου 500 εκατ. ευρώ της Vodafone για την περίοδο 2016-2020.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πλάνο της Παπαστράτος περιλαμβάνει την ανέγερση τριών νέων κτηρίων στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας στον Ασπρόπυργο.  Σε αυτές τις νέες εγκαταστάσεις θα παράγονται οι ράβδοι καπνού που χρησιμοποιούνται στο καινοτόμο «τσιγάρο» της Philip Morris το IQOS που έχει κερδίσει ήδη μερίδα καταναλωτών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση είναι ζωτικής σημασίας και για την ελληνική καπνοκαλλιέργεια, καθώς συμβάλλει στη διασφάλιση του μέλλοντος χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών. Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις απασχόλησης.

Η Philip Morris επέλεξε την Ελλάδα ως ένα νέο κόμβο για την παραγωγή ενός προϊόντος που θεωρεί πως θα αποτελέσει το μέλλον της καπνοβιομηχανίας επειδή ήθελε να επωφεληθεί από το την γεωπολιτική της θέση και την καλή ποιότητα καπνού της, εξηγεί στο Bloomberg o κ. Χαρπαντίδης.

«Η ανάπτυξη δεν πρέπει να έρχεται μόνο μέσω της μείωσης του κόστους, αλλά και μέσω του προσδιορισμού των ανταγωνιστικών σου πλεονεκτημάτων και την επένδυση σε αυτά, όπως στην περίπτωση του IQOS», δήλωσε ο CEO της Παπαστράτος, ενώ πρόσθεσε «έχουμε ήδη προσλάβει 250 εργαζόμενους για το νέο εργοστάσιο και όταν το έργο ολοκληρωθεί ο αριθμός θα φτάσει τους 400».

Η Παπαπστράτος εκτιμά πως θα είναι σε θέση να παράγει το νέο προϊόν από τον Ιανουάριο του 2018.