Δημ. Συμπαράταξη: Ζητά θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού και ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό αγροτών – ψαράδων – ελευθεροεπαγγελματιών

Δημ. Συμπαράταξη: Ζητά θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού και ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό αγροτών – ψαράδων – ελευθεροεπαγγελματιών
-Διαφήμιση-
Delegate

Τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και την επέκτασή του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προτείνει με τροπολογία,  η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε τροπολογία που καταθέτουν 18 βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον εισηγητή του σχετικού νομοσχεδίου, Γιώργο Αρβανιτίδη.

Με την τροπολογία αυτή ζητείται να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι αλλά και οι ψαράδες καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στην αιτιολογική έκθεση που καταθέτουν, για την ένταξη της τροπολογίας στο νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, επισημαίνουν μεταξύ άλλων το δυσμενές  οικονομικό περιβάλλον, για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες και ζητούν για πολλοστή φορά να θεσμοθετηθεί άμεσα ειδικός ακατάσχετος επιχειρηματικός τραπεζικός λογαριασμός. Επιπλέον ζητούν ο ίδιος ο διαμεσολαβητής να έχει ενισχυμένο ρόλο καταθέτοντας μη δεσμευτικές προτάσεις, όταν υπάρχει αδιέξοδο μεταξύ πιστωτών και οφειλετών.

-Διαφήμιση-

Επιπλέον ζητούν να αρθεί ο αποκλεισμός που έχει προβλεφθεί στο νομοσχέδιο για οφειλέτες που οφείλουν πάνω από 85% των υποχρεώσεων τους σ΄ έναν και μόνο πιστωτή.

Όπως έχει ήδη ζητηθεί και από την τομεάρχη Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Συμπαράταξη συντάσσεται με την άποψη της διεύρυνσης της ένταξης επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ειδικότερα, οι 18 βουλευτές ζητούν να χρειάζεται μια κερδοφόρα χρήση τα τελευταία 5 χρόνια, αντί 3, που προβλέπει το νομοσχέδιο και περαιτέρω εξειδίκευση των κριτηρίων. Επιπλέον, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέτουν κι ένα ακόμη ζήτημα την προστασία της πρώτης κατοικίας

Με την παράγραφο 12 μάλιστα, που προτείνουν, τονίζουν ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας συνοφειλέτων και εγγυητών δανείων, οι οποίοι δεν σχετίζονται με τη διαχείριση και λειτουργία της επιχείρησης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, δια του προέδρου του, Τάκη Πεβερέτου είχε ταχθεί με εισήγησή του υπέρ της ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και των παραγωγών και δη των κτηνοτρόφων, ενώ μια τέτοια ρύθμιση, εφόσον γίνει δεκτή, αγγίζει και τους γεωτεχνικούς-ελεύθερους επαγγελματίες,  που αντιμετώπισαν προβλήματα τα τελευταία χρόνια.