Λακωνία: Δυναμικά ο σχεδιασμός στο λεμόνι, αμηχανία στα Βαλέντσια

lemoni

Οπανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Η συγκεκριμένη ρήση επιβεβαιώνεται με τη φετινή πορεία που ακολουθούν τα Βαλέντσια στη Λακωνία, η οποία ανεβοκατεβάζει την τιμή του προϊόντος και επηρεάζει τον εμπορικό του προορισμό. Η ανησυχία για τις αγορές του εξωτερικού και η σύγκριση με την περασμένη χρονιά δημιούργησαν κλίμα πανικού, με αποτέλεσμα τη διοχέτευση του προϊόντος στη χυμοποίηση.

των Γιώργου Αργυρίου, Αντώνη Ανδρονικάκη

Στον αντίποδα, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η καλλιέργεια του λεμονιού, όπου γίνονται επενδύσεις με νέες ποικιλίες. Στόχος η απαγκίστρωση από την εγχώρια αγορά και η υπεραξία των αγορών του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Incofruit-Hellas, τη χρονιά που μας πέρασε οι εξαγωγές ανήλθαν σε 11.350 τόνους (σε σύνολο παραγωγής 75.000 τόνων). Στόχος είναι με την ένταξη των νέων ποικιλιών να ανέλθουν τη νέα σεζόν σε 15.000 τόνους.

Αντιστροφή κλίματος μετά τον πανικό

Για τα Βαλέντσια, μάς μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος, που επεσήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη κοπή για Βαλέντσια που θα οδηγηθούν για χυμό. Τις επόμενες μέρες, θα ομαλοποιηθεί η αγορά και θα υπάρξει η κανονική ροή για τις εξαγωγές. Η εγχώρια αγορά κινείται σε τιμές μεταξύ των 12-18 λεπτών, ενώ η τάση για το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ανοδική. Πέρσι ήταν μια διαφορετική χρονιά, αφού είχαμε την αντίθετη εικόνα από τη φετινή. Μικρές ποσότητες και πολύ καλή ποιότητα, σε αντίθεση με τις φετινές μεγάλες ποσότητες σε συνδυασμό με τη μικροκαρπία».

Για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με στελέχη του Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Sparta Orange, ο πανικός οδήγησε στη χυμοποίηση ακόμα και καλά πορτοκάλια, αφού υπήρξε φόβος ότι θα μείνουν εκτός αγορών. Σε ό,τι αφορά την πορεία που ακολούθησαν οι τιμές, πριν από έναν μήνα ξεκίνησαν στα 23-25 λεπτά και, στη συνέχεια, κατρακύλησαν στα 15 ή ακόμα και στα 10 λεπτά, λόγω της εισόδου του αιγυπτιακού πορτοκαλιού. Αυτό κράτησε για έναν μήνα περίπου και προκάλεσε πανικό μέσα στον Ιούνιο. «Τώρα που τελείωσε αυτή η δύσκολη περίοδος, είμαστε στο σημείο να ζητάμε πορτοκάλια και να μη δίνουν οι παραγωγοί, αφού αρκετοί από αυτούς πιστεύουν ότι θα ακριβύνουν περισσότερο, σε μια περίοδο που η τιμή τους είναι στα 14-20 λεπτά», μας είπαν.

Αλλαγή στόχευσης προς τις αγορές του εξωτερικού

Σε αναπτυξιακή τροχιά φαίνεται ότι κινείται το λεμόνι στην περιοχή, για το οποίο ο συνεταιρισμός Sparta Orange προγραμματίζει το μέλλον, με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Πέτρος Μπλέτας, «την επόμενη πενταετία, η παραγωγή μας θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Κορίνθου, αφού διαθέτουμε το ιδανικότερο κλίμα, ενώ αναπτύσσουμε και όλες τις ποικιλίες λεμονιού που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς». Σ

ε αυτή την κατεύθυνση, ο συνεταιρισμός καλλιεργεί περίπου 200 στρέμματα, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μπουν πολύ περισσότερα, όπως μας είπε ο ίδιος: «Αυτήν τη στιγμή, το εγχείρημα με την καλλιέργεια διάφορων ποικιλιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος μας είναι να δούμε ποια από όλες θα ταιριάξει στο μικροκλίμα της περιοχής. Πλήρη εικόνα θα έχουμε την επόμενη πενταετία, όταν θα έχουμε παραγωγή σε απόλυτο βαθμό», σχολίασε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «το βασικό κίνητρο είναι οι υψηλές τιμές του λεμονιού και η δυνατότητα απορρόφησής του από την ξένη αγορά. Ήδη, από τις πρώτες ποσότητες που συγκεντρώνουμε στείλαμε κοντέινερ στο εξωτερικό, πιάνοντας τιμές από 60 λεπτά έως ένα ευρώ».

Αναζητούνται «καλοκαιρινές» ποικιλίες

Ο φυτωριούχος Κώστας Χιώτης, από τον Βλαχιώτη Λακωνίας, που ειδικεύεται στην παραγωγή λεμονιάς, μιλώντας στην «ΥΧ», μας ανέφερε ότι «η καλλιέργεια λεμονιάς αυξήθηκε κατά 30% την τελευταία πενταετία. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται περισσότερο είναι οι Iντερτονάτο, πολύφορη Αδαμοπούλου, Ζαμπετάκη και Βέρνα. Στόχος αυτού του πειραματισμού στην καλλιέργεια είναι η αναζήτηση λύσης που θα δίνει καρπό το καλοκαίρι, όταν και εκτοξεύεται η τιμή του λεμονιού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα εφικτό. Η μόνη ποικιλία που μπορεί να παράγει ένα 20%-30% το καλοκαίρι είναι η πολύφορη Αδαμοπούλου. Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες Iντερτονάτο, αλλά και την ποικιλία Βέρνα, αν και μπήκαν σαν καλοκαιρινές ποικιλίες αποδίδουν καρπούς από Σεπτέμβρη και μετά».

Αναφορικά με το κόστος, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η τιμή κόστους ανά δέντρο κυμαίνεται στα 5 ευρώ περίπου. «Επομένως, ένα στρέμμα λεμονιάς κοστίζει περίπου 200 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία», εξηγεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες ποικιλίες λεμονιού έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στην καλλιέργεια πορτοκαλιού Μέρλιν και μανταρινιού στην περιοχή. Σχετικά με το μέλλον της καλλιέργειας, ο κ. Χιώτης σημείωσε ότι «όλα είναι ανοιχτά, αλλά θα πρέπει να βρεθούν αγορές για το λεμόνι με ισχυρές τιμές. Διαφορετικά, όλοι οι παραγωγοί θα επιστρέψουν στα Βαλέντσια».

Κύριοι προορισμοί εξαγωγής λεμονιού 17/18

Xώρα

Ποσότητα (τόνοι)

Αυστρία

2.742

Βέλγιο

2.240

Βουλγαρία

996

Γαλλία

926

Γερμανία

917

Σλοβακία

727

Τσεχία

645

Εσθονία

439

Ηνωμένο Βασίλειο

381

Λοιπές

1.337

ΣΥΝΟΛΟ

11.350

Πηγή: Incofruit-Hellas