Διπλό συμβολαιακό χτύπημα από την Ένωση Τρικάλων

Διπλό συμβολαιακό χτύπημα από την Ένωση Τρικάλων

Μετά τη σωτήρια ρύθμιση με «γενναίο» κούρεμα του δανείου από την πρώην ΑΤΕbank και τη σημαντική διαγραφή υποχρεώσεων που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης που επικύρωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Τρικάλων, η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (όπως έχει μετονομαστεί η ΕΑΣ) κινείται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά, ρίχνοντας το βάρος στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Αχιλλέας Λιούτας, εκτιμά ότι από το δεύτερο έως και τον δέκατο χρόνο της περιόδου ισχύος της συμφωνίας εξυγίανσης, ο συνεταιριστικός όμιλος θα παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων της τάξης του 5% κατά μέσο όρο. Προσθέτει, δε, ότι απόρροιά της ήταν και το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας που ξεκινά να εφαρμόζεται από φέτος. «Ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τράπεζα που είχε θετική κατάληξη πέρυσι. Ωστόσο, υπήρχε η προϋπόθεση επικύρωσης της συμφωνίας, προκειμένου να «τρέξει» η συμβολαιακή. Αυτό έγινε πριν από περίπου δέκα μέρες, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο στο οποίο δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός μας».

Υποστηρικτικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον κ. Λιούτα, το πρόγραμμα συμβολαιακής θα εφαρμοστεί για τη νέα σεζόν στο βαμβάκι και το καλαμπόκι. «Οι καλλιεργητές που θα ενταχθούν θα πάρουν από εμάς τα εφόδια και, με το τρέχον επιτόκιο που ισχύει για τη συμβολαιακή για την τράπεζα που συνεργαζόμαστε, θα μας παραδώσουν το προϊόν στη διάρκεια της συγκομιδής. Η διαφορά με άλλες περιπτώσεις συμβολαιακής είναι ότι εμείς είμαστε συνεταιρισμός και όχι ιδιωτική επιχείρηση, επομένως στη φιλοσοφία μας προέχει η στήριξη της τιμής παραγωγού. Αυτό, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε ότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Επομένως, το όφελος για τον παραγωγό δεν προέρχεται από την πλειοδοσία στις τιμές, αλλά από τις συνολικές υποστηρικτικές πολιτικές που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην ενίσχυση της τιμής χωρίς τις λεπτομέρειες στις οποίες, όπως λένε, κρύβεται ο διάβολος και που ενδεχομένως ζημιώνουν την τσέπη του αγρότη», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.

Στην αγορά γάλακτος, η Τρίκκη μοιάζει να τα καταφέρνει αρκετά καλά, με τον κ. Λιούτα να στέκεται στην ενθουσιώδη, όπως τη χαρακτηρίζει, υποδοχή των προϊόντων της στο λεκανοπέδιο Αττικής, η οποία την έχει οδηγήσει να συγκαταλέγεται στις πέντε πρώτες βιομηχανίες στον κλάδο του «φρέσκου» γάλακτος. Αντίστοιχη ήταν η ανταπόκριση και στα υπόλοιπα προϊόντα (φέτα, κασέρι, γιαούρτι κ.λπ.). «Πέρα από την εγχώρια αγορά, συνεχίζουμε τις εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, επειδή η δική μας φέτα είναι… πραγματική, δεν μπορούμε να χτυπήσουμε τις τιμές για να έρθουμε στα… μέτρα κάποιων άλλων», σημειώνει με νόημα.

 

Προσεχώς μετεγκατάσταση της Τρίκκη

Ο κ. Λιούτας βρέθηκε πρόσφατα στην Κίνα, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, και αυτό το διάστημα συζητά με κινεζικές εταιρείες τη δυνατότητα συνεργασίας τόσο στα γαλακτοκομικά όσο και στο ξίδι, που, μέσω του brand Μετέωρα, αλλά και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η Ένωση κατέχει περίπου το 60% της εγχώριας αγοράς, ενώ κάνει και εξαγωγές.

Σε επενδυτικό επίπεδο, πρώτη προτεραιότητα της Ένωσης είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου, ύψους 6 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκε στο «Μπαλτατζής». Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο κ. Λιούτας, μακροπρόθεσμα δρομολογείται η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Τρίκκη, καθώς «πλέον περιήλθε σε οικιστική ζώνη σε κεντροβαρικό σημείο, προωθώντας την ανταλλαγή εκτάσεων με τον Δήμο Φαρκαδόνας». «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πλάνο που θα διαφοροποιήσει εντελώς τα δεδομένα στον χώρο του γάλακτος, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τρίκκη να ανοίξει περαιτέρω τα φτερά της. Επίσης, εκσυγχρονίσαμε τον βιολογικό καθαρισμό στο εριοπλυντήριο της Μεγάρχης και στον ίδιο χώρο προγραμματίζουμε την εγκατάσταση σιλό, αλλά και τη μεταφορά της οξοποιίας», υπογραμμίζει.