Δύσκολα παραμένουν τα πράγματα για τη σταφίδα στη Πελοπόννησο

Δύσκολα είναι τα πράγματα για τη σταφίδα, για τη συνέχιση μιας από τις παραδοσιακές και πιο δυναμικές άλλοτε καλλιέργειες για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Η τιμή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρότι φέτος θα βελτιωθεί, η ενίσχυση έχει μειωθεί, ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά είναι μεγάλος και οι παραγωγοί που είναι έντονα προβληματισμένοι, σκέφτονται ακόμα και το ξερίζωμα.

Την εικόνα αυτή κατέγραψε η “Εleftheria on line”, μιλώντας με τους παραγωγούς Πάνο Παγάνη από τους Γαργαλιάνους και Γιώργο Λαζόγιαννη από το Κυνηγού Πυλίας.

Ειδικότερα, ο Πάνος Παγάνης μας είπε ότι «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» και μας εξήγησε: «Είχαμε μια χαλαζόπτωση πριν 1 μήνα. Εγιναν πολλές ζημιές και ήρθαν και οι βροχοπτώσεις. Προκλήθηκαν περονόσπορος και θειαφασθένεια, ό,τι είχε απομείνει, ήρθαν και οι μύκητες και μας αποτελείωσαν».

Για την τιμή, την ενίσχυση και το κόστος της καλλιέργειας παρατήρησε: «Πέρσι η τιμή ήταν 74 λεπτά η αμακινάριστη. Είναι πάνω στο κόστος παραγωγής με 500 κιλά το στρέμμα. Με 250 κιλά το στρέμμα μπαίνεις μέσα. Εχουμε αναγκαστεί να κάνουμε πολλούς ψεκασμούς, λόγω των βροχών που πέρασαν. Είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος, λόγω των ψεκασμών, αφού τα εφόδια είναι ακριβά. Εχει πρόβλημα βιωσιμότητας η καλλιέργεια. Μόνο 3 χρονιές πήραμε λεφτά που είχε 1,20 και 1,40. Η στρεμματική ενίσχυση είναι μειωμένη 30% και κάθε χρόνο θα μειώνεται και άλλο»

Για τη διεθνή αγορά, τον ανταγωνισμό και τις πιέσεις για τη μείωση της τιμής επεσήμανε: «Οι σταφίδες που βγαίνουν στην παγκόσμια αγορά με διάφορες μορφές, είναι από 850.000 έως 900.000 τόνους και μεις έχουμε μόνο 20.000 τόνους κορινθιακή. Μπορεί να έχει διατροφική αξία, αλλά είναι το μόνο προϊόν που είναι εντός ευρώ. Στις άλλες σταφίδες το κόστος είναι πολύ μικρό και πιέζουν το δικό μας προϊόν. Με το Brexit και την υποτίμηση της λίρας το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τους Αγγλους πελάτες μας. Φέτος θα είναι καλύτερη η τιμή, αλλά αυτό δε φθάνει».

Για την κατάσταση στην περιοχή, την απογοήτευση των παραγωγών και την περίπτωση του ξεριζώματος, ο Π. Παγάνης ανέφερε: «Είναι μαύρα τα πράγματα. Πέρσι στην περιοχή των Γαργαλιάνων ξεριζώθηκε το 30% της σταφίδας. Κι εγώ ξερίζωσα 13 στρέμματα».

Ο Γιώργος Λαζόγιαννης μας ενημέρωσε ότι «στην περιοχή μας (Κυνηγού, Καλλιθέα, Περιβολάκια) φέτος είναι καλά τα κτήματα, έχουμε καλή παραγωγή» και παρατήρησε: «Λόγω των καιρικών συνθηκών, εμφανίστηκε περονόσπορος και τα έξοδα ήταν περισσότερα για την καταπολέμησή του. Στην περιοχή Σουληνάρι – Μεσοπόταμος – Καλοχώρι έχουν πάθει καταστροφή από τον πάγο. Στις περιοχές μας είναι μεγάλη η ζημιά από τα αγριογούρουνα, που καταστρέφουν και τα κλήματα».

Για τις τιμές, το κοστολόγιο και τις ευθύνες σημείωσε: «Το κοστολόγιο της καλλιέργειας είναι μεγάλο. Φέτος οι τιμές θα είναι καλύτερες. Γίνεται μεγάλη ζημιά από τους ιδιώτες που παίρνουν τη σταφίδα σε μικρότερη τιμή, μετρητοίς, και σπάνε την αγορά».

Για τη νέα ΚΑΠ και την ενίσχυση επεσήμανε: «Με την αναθεώρηση της ΚΑΠ η σταφίδα έπρεπε να προσεχθεί. Είναι εξαγωγικό προϊόν, δεν μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τη ρίγανη. Η επιδότηση της σταφίδας δεν ήταν ακριβή, είχε βγει με τις εργατοώρες. Η ενίσχυση είναι μειωμένη κατά 30%. Πρέπει να τη συνδέσουμε με την παραγωγή. Ο υπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα το κοιτάξει. Πρέπει να δίνεται με την παραγωγή, όχι με το στρέμμα, για να μου δίνει ένα κίνητρο να παράγω».

Κλείνοντας, ο Γ. Λαζόγιαννης εξέφρασε την ανησυχία του δηλώνοντας: «Το προϊόν είναι σε φθίνουσα πορεία στη Μεσσηνία. Είναι κακό, όμως, η μονοκαλλιέργεια. Αν πάει σε εγκατάλειψη η καλλιέργεια της σταφίδας, θα τελειώσουν εξαγωγείς, εργοστάσια. Δεν προσέχθηκε το προϊόν και η παραγωγή έχει πέσει στους 22.000 με 25.000 τόνους».

Πηγή: eleftheriaonline.gr