Ασθένειες και καιρικές συνθήκες «χτύπησαν» τα καστανοχώρια του Βοΐου

Δυτ. Μακεδονία: Πρόβλημα στην παραγωγή του κάστανου

Ένα από τα προϊόντα που πλουσιοπάροχα παρέχει η εύφορη γη της Δ. Μακεδονίας είναι τα κάστανα. Τα καστανοχώρια του Άνω Βοΐου, μαζί με περιοχές των Χανίων και του Πηλίου, φημίζονται για την ποικιλία αλλά και την ποιότητα των καρπών που παράγουν. Το ορεινό κάστανο, άγριο και καλλιεργημένο, βρίσκεται από τις περιοχές του Πενταλόφου και έως τη Δαμασκηνιά σε υψόμετρο άνω των 900 μέτρων.

Η φετινή παραγωγή αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, σύμφωνα με τον καστανοπαραγωγό και αντιδήμαρχο Βοΐου, Αναστάσιο Ευθυμιάδη, που έχει μέση ετήσια παραγωγή κάστανου 5 τόνους. Τόσο η ασθένεια του έλκους της καστανιάς, πανελλαδικά, όσο και οι καιρικές συνθήκες, δεν βοήθησαν να εξελιχθεί η παραγωγή και ιδιαίτερα τις αγριοκαστανιές, που προσβλήθηκαν από κάποια μυκητίαση, όπως τονίζει, και προσθέτει πως από ενημέρωση που είχε εντοπίστηκαν προβλήματα και στην περιοχή της Εορδαίας, όπου τα δέντρα τα χτύπησε η σφήκα της καστανιάς. Στην περιοχή του Βοΐου πραγματοποιήθηκε φέτος η τρίτη εφαρμογή εμβολιασμού των δέντρων, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στο Άγιο Όρος, τα Χανιά και το Πήλιο, έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό αποτέλεσε έναν επιπρόσθετο παράγοντα, όπως τονίζει ο κ. Ευθυμιάδης, ώστε η παραγωγή να είναι προβληματική, καθώς ο εμβολιασμός αποδίδει μετά από δύο-τρία χρόνια. Η τιμή του κάστανου που έφυγε από τους παραγωγούς προς τους εμπόρους, από την περιοχή του Βοΐου, είναι γύρω στα 2-2,5 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή του κάστανου ξεκίνησε τέλη Σεπτέμβρη και σήμερα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σχεδόν το 70% της παραγωγής άγριων κάστανων στην περιοχή δεν συγκομίζεται και ο πολύτιμος καρπός μένει ανεκμετάλλευτος.